Drożdże - sposób na urodę i zdrowie ...

Drożdże - sposób na urodę i zdrowie ...

Postautor: Imira » 24 wrz 2012, 19:25

Obrazek

Uwaga - osoby podatne na alergie moga nie tolerowac drozdzy.

Drożdże (Saccharomyces cerevisiae) są jednokomórkowymi grzybami rozmnażającymi się przez pączkowanie.
W sprzyjających warunkach komórki drożdży pączkują bardzo szybko, stąd powiedzenie „rośnie jak na drożdżach”.

Czesto zadajemy sobie pytanie, jaka ilosc drozdzy swiezych odpowiada
np. łyżeczce drozdzy instant (czyli suchych w proszku).
Wygląda to tak :
7 gramów drozdzy instant = 25 gramow drozdzy świezych.
7 gramow to przecietna ilosc drozdzy dostepnych w pojedynczych opakowaniach.

Pragne zaznaczyc, ze kuracje przeprowadzane drozdzami sa o wiele skuteczniejsze,
gdy sa przeprowadzane rownoczesnie z dieta Dr. Budwig.

Wszyscy znamy drozdze, wiele osob z nas - zwlaszcza mlodych - interesuje sie nimi, ze wzgledu na URODE :D
Tak, sa - ze tak powiem - "wielofunkcyjne".
Co wlasciwie w nich jest, czemu maja tak fantastyczne, zdrowotne dzialanie ? ...

Tu pomoze na m zrozumiec ten efekt Dr. Henryk Rozanski, ktorego cytuje :

W ścianie komórkowej drożdży występuje glukan – beta-1,6-glukan (INS408),
Doustnie podawane przyspieszają pasaż treści pokarmowej, stymulują układ odpornościowy przewodu pokarmowego (GALT), wiążą niektóre patogenne bakterie i ich toksyny, absorbują tłuszcze, ograniczając ich wchłanianie. Stanowią (jako prebiotyki) też matrycę i źródło składników pokarmowych dla symbiotycznej mikroflory układu trawiennego. Mogą zapobiegać nowotworom jelita grubego. Aktywują limfocyty T i NK.
Wskazaniem do zażywania beta-glukanu drożdżowego jest także trądzik.
Wskazane są podczas kuracji odchudzających, przy zaparciach, podczas podawania probiotyków
(preparatów z bakteriami symbiotycznymi), ponadto polecane dla cukrzyków i osób z podwyższonym poziomem lipidów i cholesterolu we krwi (przy hiperlipidemii i hipercholesterolemii).
Efektywne dawki: 800-1000 mg dziennie.

http://rozanski.li/?p=1241


Pozwole sobie operowac w tym temacie cytatami, gdyz w necie jest bardzo duzo informacji,
a ja chcialabym przekazac to co uwazam za najwazniejsze.
Korzystam z tych zrodel wylacznie w celach edukacyjnych.

Właściwości, działanie i zastosowanie

Drożdże mają dużą wartość odżywczą, co w umiejętny sposób może być wykorzystane w leczeniu i profilaktyce wielu chorób. Przed spożyciem drożdże należy zabić gorącym mlekiem lub gorącą wodą, lub przesmażyć. Nie wolno konsumować żywych drożdży, gdyż kosztem naszej treści pokarmowej przeprowadzają w jelitach fermentację, co objawia się wzdęciami, odbijaniem, bólem brzucha, nudnościami, wymiotami i bardzo złym samopoczuciem. Żywe drożdże w naszym przewodzie pokarmowym to prawdziwy problem, staja się dla nas raczej pasożytami niż sprzymierzeńcami. Dzięki zawartości dużych ilości i łatwo przyswajalnych składników budulcowych, energetycznych i regulujących drożdże wykazują wpływ ogólnie wzmacniający, mobilizujący procesy regeneracji, kompensacji i odporności; przywracają odpowiednią mikroflorę jelitową, wybitnie oddziałują na czynności skóry i jej wytworów: paznokci i włosów.


Dietetycy zalecaja stosowanie Lecytyny - kojarzy sie nam z preparatem na poprawe pamieci,
i ma rzeczywiscie szerokie zastosowanie ... lecz o wiele taniej poradzimy sobie
z wieloma problemami na ktore dziala Lecytyna, poprzez stosowanie drozdzy ...

Mysle, ze malo kto jadl parzone drozdze ...
Wlej tyle wrzatku, aby przykrylo drozdze w kubku i przykryj je spodkiem, aby sie parzyly.
Kostka sie rozplywa we wrzatku. Tak zaparzone drozdze sa bardzo smaczne.
Zapach jak to u drozdzy, a w smaku sa lekko slone.
Tego słonego smaku zupelnie nie ma przy jedzeniu świezych, jesli ktos kiedys probowal ... :wink:

Jesli ktos lubi eksperymentowac, spozywanie drozdzy mozna sobie swietnie urozmaicac...
podaje przepis na :

Móżdżek drożdżowy (dla 2 osób):
Składniki:
2 kostki drożdży
2 cebule średnie
tłuszcz
4 jajka
pół kostki rosołowej
pieprz, ziele angielskie, zioła (kurkuma i czarny pieprz)
Cebule pokroić w kosteczkę i zeszklić na tłuszczu, rozmieszać z rosołkiem, wsypać rozkruszone drożdże, mieszać energicznie aż do rozpuszczenia na małym ogniu; wbić jajka, przyprawić do smaku. Gdy zacznie tężeć odstawić. Podawać z ryżem lub kasza jaglana.

http://www2.pwsz.krosno.pl/~henroz/fitoterapia2002.htm

Jesli macie pytania dotyczace tematu - zapraszam. :D
Imira
 

Wróć do Archiwum

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości