Drożdże - sposób na urodę i zdrowie ...

Drożdże - sposób na urodę i zdrowie ...

Postautor: Imira » 24 wrz 2012, 19:25

Obrazek

Uwaga - osoby podatne na alergie moga nie tolerowac drozdzy.

Drożdże (Saccharomyces cerevisiae) są jednokomórkowymi grzybami rozmnażającymi się przez pączkowanie.
W sprzyjających warunkach komórki drożdży pączkują bardzo szybko, stąd powiedzenie „rośnie jak na drożdżach”.

Czesto zadajemy sobie pytanie, jaka ilosc drozdzy swiezych odpowiada
np. łyżeczce drozdzy instant (czyli suchych w proszku).
Wygląda to tak :
7 gramów drozdzy instant = 25 gramow drozdzy świezych.
7 gramow to przecietna ilosc drozdzy dostepnych w pojedynczych opakowaniach.

Pragne zaznaczyc, ze kuracje przeprowadzane drozdzami sa o wiele skuteczniejsze,
gdy sa przeprowadzane rownoczesnie z dieta Dr. Budwig.

Wszyscy znamy drozdze, wiele osob z nas - zwlaszcza mlodych - interesuje sie nimi, ze wzgledu na URODE :D
Tak, sa - ze tak powiem - "wielofunkcyjne".
Co wlasciwie w nich jest, czemu maja tak fantastyczne, zdrowotne dzialanie ? ...

Tu pomoze na m zrozumiec ten efekt Dr. Henryk Rozanski, ktorego cytuje :

W ścianie komórkowej drożdży występuje glukan – beta-1,6-glukan (INS408),
Doustnie podawane przyspieszają pasaż treści pokarmowej, stymulują układ odpornościowy przewodu pokarmowego (GALT), wiążą niektóre patogenne bakterie i ich toksyny, absorbują tłuszcze, ograniczając ich wchłanianie. Stanowią (jako prebiotyki) też matrycę i źródło składników pokarmowych dla symbiotycznej mikroflory układu trawiennego. Mogą zapobiegać nowotworom jelita grubego. Aktywują limfocyty T i NK.
Wskazaniem do zażywania beta-glukanu drożdżowego jest także trądzik.
Wskazane są podczas kuracji odchudzających, przy zaparciach, podczas podawania probiotyków
(preparatów z bakteriami symbiotycznymi), ponadto polecane dla cukrzyków i osób z podwyższonym poziomem lipidów i cholesterolu we krwi (przy hiperlipidemii i hipercholesterolemii).
Efektywne dawki: 800-1000 mg dziennie.

http://rozanski.li/?p=1241


Pozwole sobie operowac w tym temacie cytatami, gdyz w necie jest bardzo duzo informacji,
a ja chcialabym przekazac to co uwazam za najwazniejsze.
Korzystam z tych zrodel wylacznie w celach edukacyjnych.

Właściwości, działanie i zastosowanie

Drożdże mają dużą wartość odżywczą, co w umiejętny sposób może być wykorzystane w leczeniu i profilaktyce wielu chorób. Przed spożyciem drożdże należy zabić gorącym mlekiem lub gorącą wodą, lub przesmażyć. Nie wolno konsumować żywych drożdży, gdyż kosztem naszej treści pokarmowej przeprowadzają w jelitach fermentację, co objawia się wzdęciami, odbijaniem, bólem brzucha, nudnościami, wymiotami i bardzo złym samopoczuciem. Żywe drożdże w naszym przewodzie pokarmowym to prawdziwy problem, staja się dla nas raczej pasożytami niż sprzymierzeńcami. Dzięki zawartości dużych ilości i łatwo przyswajalnych składników budulcowych, energetycznych i regulujących drożdże wykazują wpływ ogólnie wzmacniający, mobilizujący procesy regeneracji, kompensacji i odporności; przywracają odpowiednią mikroflorę jelitową, wybitnie oddziałują na czynności skóry i jej wytworów: paznokci i włosów.


Dietetycy zalecaja stosowanie Lecytyny - kojarzy sie nam z preparatem na poprawe pamieci,
i ma rzeczywiscie szerokie zastosowanie ... lecz o wiele taniej poradzimy sobie
z wieloma problemami na ktore dziala Lecytyna, poprzez stosowanie drozdzy ...

Mysle, ze malo kto jadl parzone drozdze ...
Wlej tyle wrzatku, aby przykrylo drozdze w kubku i przykryj je spodkiem, aby sie parzyly.
Kostka sie rozplywa we wrzatku. Tak zaparzone drozdze sa bardzo smaczne.
Zapach jak to u drozdzy, a w smaku sa lekko slone.
Tego słonego smaku zupelnie nie ma przy jedzeniu świezych, jesli ktos kiedys probowal ... :wink:

Jesli ktos lubi eksperymentowac, spozywanie drozdzy mozna sobie swietnie urozmaicac...
podaje przepis na :

Móżdżek drożdżowy (dla 2 osób):
Składniki:
2 kostki drożdży
2 cebule średnie
tłuszcz
4 jajka
pół kostki rosołowej
pieprz, ziele angielskie, zioła (kurkuma i czarny pieprz)
Cebule pokroić w kosteczkę i zeszklić na tłuszczu, rozmieszać z rosołkiem, wsypać rozkruszone drożdże, mieszać energicznie aż do rozpuszczenia na małym ogniu; wbić jajka, przyprawić do smaku. Gdy zacznie tężeć odstawić. Podawać z ryżem lub kasza jaglana.

http://www2.pwsz.krosno.pl/~henroz/fitoterapia2002.htm

Jesli macie pytania dotyczace tematu - zapraszam. :D
Imira
 

Wróć do Archiwum

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości

serwis laptopów serwis komputerowy informatyk Acer Apple Asus Dell Fujitsu HP, Compaq Lenovo MSI Packard Bell Prestigio Samsung Sony Toshiba LG eMachines naprawa tabletów Augustów Bielsk Podlaski Siemiatycze Hajnówka Suwałki Łapy Łomża Wasilków Wysokie Mazowieckie