Gotowanie potraw z chrzanem

Gotowanie potraw z chrzanem

Postautor: Pavlo-74 » 02 mar 2014, 18:04

Według odżywczych i leczniczych właściwościach chrzan przewyższa warzywa. Jego gryzący smak promuje wydzielanie soku żołądkowego, zwiększony apetyt, daje dobre wyniki w leczeniu nadciśnienia i oparzenia, uprzednio stosowanych w kosmetykach do usuwania piegi i ciemne plamy na skórze.

Chrzan nie być napój przechowywanie i ogrzewanie długotrwałe, a zatem, co do zasady, stosuje się świeże.

Pić sok z kapusty i chrzanu

Chrzan tarty wylewać wody na 2-3 godziny, dodać kapustę marynatę, wymieszać, odcedzić i ostudzić. 200 g chrzanu: 500g kapusty solanką i 1 litra wrzącej wody.

Chrzan i pić serwatkę

Chrzan tarty (1 szklanka) cukru i surowicy (1 litr), sól, pieprz i odstawić na 2-3 godziny, odcedzić i podawać z mięsem i dania z ryb.

Gotowanie "Rano"

Chrzan tarty (1 szklanka) zalać wrzącą wodą (1 litr), pozostawić na 2-3 godziny, dodać cukier, sól, cynamon do smaku, zmęczenie i służyć przed śniadaniem.

Gotowanie buraków i chrzanu

Fermentować rosołu kromkę żytniego chleba z buraków, dodać chrzan, sól, cukier, oregano gałązkę, na 2-3 godziny, odcedzić i podawać z mięsa, ryb i potraw zbożowych. 1 litr bulionu z buraków - 1 szklanka startego chrzanu, sól i cukier do smaku.

Gotowanie chrzan i miód

2 łyżki tartego chrzanu, 1 łyżka miodu wlać przegotowanej schłodzonej wody i wymieszać.

Drink z sokiem żurawinowym i chrzanem

1 łyżka tartego chrzanu, 2 łyżki sok żurawinowy, 1 łyżeczka cukru, zalać wrzącą wodą i wymieszać.

Napój o smaku

2 łyżki chrzanu, 4 łyżki cukru, 1 łyżka cukru, cynamonu i 1 litr wody, doprowadzić do wrzenia, odcedzić i podawać schłodzony.

z blogu Samara etnografa
Pavlo-74
 

Re: Gotowanie potraw z chrzanem

Postautor: Avalo » 02 mar 2014, 18:07

Nie chcę się czepiać, ale coś ten post nie po polsku... czyżby google-translator był w użyciu?
ཨོཾ་མ་ཎི་པ་དྨེ་ཧཱུྃ་

Awatar użytkownika
Avalo
Wpadłem na chwilę
 
Posty: 299
Rejestracja: 04 cze 2013, 16:34
Podziękował : 1 raz
Otrzymał podziękowań: 15 razy
Płeć: Mężczyzna
Znak zodiaku: Ryby
Droga życia: 6

Re: Gotowanie potraw z chrzanem

Postautor: Elie » 02 mar 2014, 18:43

Najwyraźniej, ale czasami liczy się intencja a ewentualne błędy da się poprawić.
W życiu wszystko ma swoja cenę, musisz tylko rozważyć czy chcesz ją zapłacić
Najważniejsze w życiu nie jest to co zdobędziesz – ale to w jaki sposób zdobywanie tego – zmieniło i zbudowało ciebie.
Awatar użytkownika
Elie
Administrator
 
Posty: 30988
Rejestracja: 07 mar 2009, 03:00
Podziękował : 2076 razy
Otrzymał podziękowań: 1862 razy
Płeć: Kobieta
Znak zodiaku: Rak
Droga życia: 1


Wróć do Dawna medycyna ludowa

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości