Gotowanie potraw z jagodami i moroszki

Gotowanie potraw z jagodami i moroszki

Postautor: Pavlo-74 » 02 mar 2014, 18:07

Jako produkt dietetyczny borówka dawna znane. Dostępność jagody mirtillin, garbniki i kwasy organiczne, pozwala na wykorzystanie go w celu obniżenia stężenia cukru we krwi u chorych na cukrzycę, na choroby żołądka, dna, reumatyzm i niedokrwistości. Francuscy badacze odkryli, że jagody poprawić widzenie o zmierzchu iw nocy, pomagają twoje oczy dostosować szybko do słabej widoczności, wzmacnia ostrość wzroku zapewniają zwiększone pole widzenia i zmniejsza zmęczenie oczu podczas długotrwałej pracy i sztucznym świetle.

Gotowanie jagody

Przemyte suche jagody (450 g), cukier i woda, gotować przez 5-10 minut, wylano wodę (3 litry), dodano 200 g miodu, i przez 2 godziny.

Koktajl z jagodami

1 część soku z borówki wziąć 2 części mleka i cukru do smaku.

Sok z jeżyn

Borówki pozostawić na 12 godzin w chłodnym miejscu (dojrzewanie), następnie zalać wrzącą wodą, lub ogrzać w temperaturze 80 ° C przez 5-10 minut, przetrzeć przez sito.

Gotowanie "las Story"

Jagody przez sito, wlać sok do miski, dodać zimnej śmietany (lub mleka), cukrem pudrem i wymieszać. Podawać schłodzone. 4-5 szklanki jagód, śmietana - 1 szklanka (lub mleka - 2 szklanki) cukier puder - 1/2 szklanki.

Mleko z jagodami

W zimnej przegotowanej mleka dodać cukier i jagody przygotowane. Borówki - 1/2 szklanki mleka - 1 szklanka cukru - 1 łyżeczka.

Pić mleka jagody

W soku z jagód wlać schłodzoną przegotowaną mleko, wymieszać, dodać cukier do smaku i bardzo niskie temperatury. Sok z borówki - 1/4 litra mleka - 2/3 litry, cukier do smaku.

Morse z jagodami

Wycisnąć sok z jagód, rozcieńczyć zimną wodą w ilości 1 szklanka soku w 1 litrze wody, dodać 1/2 szklanki cukru, umieścić w chłodnym miejscu na 10-12 godzin.

Cloudberry jagody są jadalne, świeże, kiszone, marynowane, forma parze. Z nich może ugotować kisiel, kompot, dżem, galaretki, marmolady, nadzienia do ciast i serniki. W północnej cloudberry jest dobry przeciwszkorbutowy, w postaci konserw wraz z szypułek ma działanie przeciwzapalne, ściągający i moczopędne. Dlatego cloudberry znajduje zastosowanie w żywności medycznych i dietetycznych.

Przed podaniem moroszki przecier dzieci jako produkt, bogaty w mikroelementy, witaminy i inne substancje biologicznie czynne. Świeże owoce maliny moroszki nie być przechowywane bez przetwarzania więcej niż 2-3 dni. Niedojrzałe owoce można przechowywać do 2 tygodni. Jagody przechowywane we własnym sosie i pół - dwa miesiące bez skvashivaya. Dobre maliny moroszki rezystancji w pamięci pozwala na wykorzystanie go do jedzenia w ciągu całego roku. Liście stosuje jak liście herbaty.

Sok z cukrem moroszki

Cloudberry myte owoce sparzyć wrzącą wodą, przetrzeć przez sito, dodać cukier w ilości 500 g na 1 litr soku.

Sok z maliny moroszki bez cukru

Jagody trzymać w gorącej wodzie i przepuszcza przez sokowirówkę. Sok wlać do butelki i przechowywać gotowane w chłodnym miejscu.

Syrop z maliny moroszki

1 kg cloudberry połączyć się z 1 kg cukru, 1 litrem wody i gotować przez 20 minut.

Mus moroszki

Numeracja jagody przez sito lub mielone. Oddzielnie w wodzie rozpuścić cukier i żelatynę, ciągle mieszając doprowadzić do wrzenia i połączyć z posiekaną moroszki, dodać kwas cytrynowy, przecedzić przez gazę, ostudzić i pokonać aż gładkiej pianki.

Liście herbaty i truskawki maliny moroszki

Cloudberry i truskawki pozostawia się w równych częściach i wykorzystywane do parzenia herbaty.

Gotowanie z liści truskawek i moroszki

200 g mieszaniny liści i truskawek cloudberry wlać 5 litrów wrzącej wody na 2 godziny, odcedzić, dodać 1/2 kg miodu, dobrze wymieszać.

Krem z cloudberry

Umyte owoce zalać stopy krem ​​z 3 łyżkami do 1 szklanka śmietany, dodać syrop cukrowy lub cukier puder do smaku.

z blogu Samara etnografa
Pavlo-74
 

Wróć do Dawna medycyna ludowa

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości