Probiotyki, prebiotyki, symbiotyki

Probiotyki, prebiotyki, symbiotyki

Postautor: Imira » 25 sty 2012, 15:59

Okreslenie - bakterie - kojarzy sie nam natychmiast z choroba.
Nalezy jednak wiedziec, ze istnieja nie tylko bakterie chorobotworcze,
mamy bardzo duzo roznych bakterii d o b r y c h ...

W samym tylko jelicie grubym czlowieka, mozna wyroznic ponad 200 gatunkow bakterii, a w calym naszym organizmie - ok.2 kg., sa to bakterie jelitowe.
W wiekszosci sa to bakterie prozdrowotne min. (Lactobacillus - bakterie kwasu mlekowego i Bifidobacterium).
Te bakterie sa okreslane jako probiotyki. (z gr. probios – dla życia).
W zaleznosci od szczepu bakterii: lecza biegunki rotawirusowe, wzmacniaja system odpornosciowy, zmniejszaja mozliwosc zlapania infekcji drog oddechowych, rownowaza flore bakteryjna przewodu pokarmowego.
Probiotyki - kultury bakterii lub drozdzy, pomagaja w tworzeniu sie w jelitach witaminy PP, K i B12, pomagaja utrzymac wlasciwa perystaltyke jelit, poprzez co zapobiegaja zaparciom,
w znacznym stopniu wzmacniaja system immunologiczny, przedewszystkim, poprzez utrzymanie rownowagi flory bakteryjnej w jelitach,
potrafia znakomicie korzystnie wplywac na mikroflore przewodu pokarmowego, przyczepiajac sie do scianek jelitowych, chronia przed przyczepianiem sie chorobowych bakterii i grzybow.
Probiotyki znalezc mozemy w jednej, obszernej grupie zywnosci, okreslanej jako zywnosc probiotyczna.
Zaliczyc do nich mozna: ogorki kiszone, kapuste kiszona, kiszonki roslinne, kiszonki ziolowe, nasion roslin straczkowych, sojowych, oraz wszelkie mleczne napoje fermentowane.

Skutecznosc probiotyku uzalezniona jest od odpowiednio dobranej dawki - zazwyczaj zazywamy ich za malo.
Zapotrzebowanie organizmu na probiotyki jest duze.
Wytwarzaja one substancje antybakteryjne - specyficzne peptydy - bakteriocyny, przyczyniajace sie do tworzenia w jelitach srodowiska kwasnego, ktore uniemozliwia rozwoj drobnoustrojow chorobotworczych, poprzez co chronia nas przed infekcjami.
Znajdujace sie w zoladku kwasy, sole zolciowe w jelicie cienkim, utrudniaja im ich prozdrowotne dzialanie.
By ulatwic im przezycie w organizmie czlowieka nalezy zywnosc zawierajaca probiotyki laczyc z zywnoscia, ktora nie ulega strawieniu - czyli blonnikiem, bedacym pokarmem dla bakterii.
Zywnosc zawierajaca blonnik, okreslana jest jako zywnosc funkcjonalna - prebiotyki, (zawiera zwiazki - oligosacharydy, polisacharydy spozywcze), ktore poprzez laczenie sie z naturalnymi probiotykami, wydluzaja im zycie w organizmie.
Obnizaja zly cholesterol we krwi, ulatwiaja wchlanianie wapnia,
fosforu i zelaza. Prebiotyki wystepuja min: w skrobii, karczochach, cykorii,w natce pietruszki, w mleczach (mniszek lekarski) w korzeniach dalii, w cebuli, szparagach.

Polaczone probiotyki z prebiotykami nazywamy symbiotykami, ktore najczesciej maja zastosowanie podczas leczenia antybiotykowego. Lagodza dolegliwosci typu: bole brzucha, "wiatry" czy wzdecia.
Symbiotyki nalezy stosowac w ciagu leczenia, (nawet ok. 2 tygodni po zakonczeniu leczenia), lecz samych probiotykow nie powinno sie uzywac w tym czasie. Do diety samodzielny probiotyk moze byc wlaczony po 3 tygodniach od zakonczenia przyjmowania antybiotyku.

Nalezy jednakze bardzo uwazac na przetwory mleczne do ktorych bakterie wprowadzane sa sztucznie...
Nigdy nie bedzie to mialo dzialania takiego jak fermentowane przetwory domowe, a wielokroc moze okazac sie wrecz szkodliwe... wszystko co nie wystepuje w sposob naturalny, nie bedzie w taki sposob dzialac...

Kupujac produkty gdzie widzimy znak „Bio” w nazwie,
oznacza, ze zostały one wytworzone w gospodarstwie ekologicznym,
a nie, ze sa probiotyczne.

Zgodnie z wytycznymi WHO (Swiatowej Organizacji Zdrowia), w produktach nalezy zwracac uwage na to, czy na opakowaniu podany jest rodzaj, numer, gatunek i szczep bakterii, a także ich ilosc - produkt powinien zawierac co najmniej 10 mln jednostek Bifidobacterium lub 100 mln jednostek Lactobacillus. Jesli te dane nie sa zaznaczone na opakowaniu, moze to oznaczac, ze w nim nie ma bakterii o udowodnionych korzystnych wlasciwosciach dla organizmu gospodarza.

Musza byc spelnione dwa zasadnicze kryteria, w produkcji mlecznych napojow fermentowanych i innej zywnosci zawierajacej probiotyki sa to: przezywalność drobnoustrojow w produkcie w czasie jego przechowywania w stanie niezmienionym, a takze zdolnosc probiotykow do przezycia w niekorzystnych warunkach fizjologicznych przewodu pokarmowego.

Zwracaj uwage na to, czym sa fermentowane produkty mleczne slodzone.
Jesli slodzikami - aspartam lub sacharyna mozna sie liczyc z tym, zwlaszcza u dzieci, ze dostana biegunki.
Ponadto sa to srodki zaliczane sa do toksychnych srodkow spozywczych, sacharyna zakazana w krajach EU.

Chcac samemu przygotowywac w domu fermentacyjne napoje mleczne,
a nie majac dostepu do mleka naturalnego, korzystajmy z mleka pasteryzowanego.
Kupujac mleko czy smietane z oznaczeniem H - nie zyskujemy nic.
Jedynie stracone pieniadze...

Probiotyki mozemy takte kupic w aptece. zalecane sa nie tylko w kuracjach antybiotykowych, ale takze w przypadku występowania innych infekcji, alergii pokarmowych, niestrawnosci, nadkwasności, rozwolnieniach, biegunkach, zaparciach, wzdeciach oraz przy zespole jelita drazliwego.

Dla zainteresowanych:
http://wega24.pl/microflor32-60-kaps.html
Imira
 

Re: Probiotyki, prebiotyki, symbiotyki

Postautor: Imira » 25 sty 2012, 16:05


Przetwory mleczne dostarczajace nam prozdrowotnych bakterii.


Serwatka powstaje jako uboczny produkt przy produkcji serow. Zawiera sporo wapnia, wit.B1 i B2, troche bialka i laktozy, w czystej postaci jest bogatym źródłem aminokwasu cysteiny (w formie cystyny), z którego komórki produkują glutation - związek odtruwający. Serwatka została wpisana do oficjalnego katalogu leków.
Podczas robienia serka samemu w domu, nie nalezy wylewac serwatki, lecz wykorzystac jej wartosc odzywcza, do napojow, zakwaszenia zupek, deserow. Doskonala jest w kosmetyce calego ciala, a zwlaszcza twarzy.
Kefir powstaly przy pomocy grzybka tybetanskiego, wykorzystany do zrobienia serka, dostarcza nam bardzo zdrowa serwatke.

Kefir
Grzybki kefirowe to symbiotyczne bakterie paciorkowcow mlekowych, bakterii paleczek mlekowych i drozdzy. Ziarno kefirowe jest polisacharydem (glukozo-galaktan) zwanym potocznie kefiranem. Sa to unikatowe mikroorganizmy zachowujace sie jak jeden organizm. Kefir pochodzi z Kaukazu, gdzie przez wiele lat byl produkowany w tradycyjny sposób w skórzanych workach lub debowych beczkach, jego wlasciwosci pomagaja w utrzymaniu organizmu w zdrowiu do bardzo poznej starosci.
Kefir niszczy zwiazki nowotworowe, ktore organizm przyswaja wraz z zywnoscia,
leczy i wspomaga leczenie chorob cywilizacyjnych, wskazany jet osobom z zaburzeniami ukladu pokarmowego i rekonwalescentom. Poprzez czesciowe przefermentowanie laktozy, ma znaczenie dla osob nie tolerujcych tego cukru.

Jogurt
Napoj nazywany mlekiem bulgarskim, a pili go juz starozytni Egipcjanie 4 tysiace lat temu.
Prawdopodobnie pochodzi jednak z Indii.
Posiada właściwości chłodzące i lecznicze, zageszczany napoj mleczny z mleka krowiego. Jest trawiony kilkakroc szybciej niz mleko. Zawiera zywe kultury bakterii, bogaty w wapn, aminokwasy, duza ilosc kwasu foliowego,
odtruwa organizm, profilaktyczne dzialanie antynowotworowe, utrzymuje rownowage flory bakteryjnej.

Zsiadle (kwasne) mleko - kiedys wystarczylo postawic porcje mleka w temperaturze pokojowej, i juz po paru godzinach mielismy zsiadle mleczko... tak cudownie gaszace pragnienie w gorace, letnie dni... :)
niestety, te wspaniale czasy sie skonczyly. Wszedzie jest do kupienia mleko pasteryzowane i homogenizowane - ktore nie posiada bakterii zakwaszajacych - czyli püozbawione tego co jest najcenniejsze...
W pewnym stopniu sprawdza sie jeszcze mleko pasteryzowane, w ktorym jakas czesc tych bakterii (tych z naturalnego mleka) egzystuje.

Maslanka - kwasny, mleczny napoj, takze znany od dawna.
Powstaje podczas oddzielania tluszczu (masla) z oziebionej smietany poprzez wirowanie. Jest lekkostrawna,
sklada sie glownie z wody, grupy wit.B, niskokaloryczna i bardzo smaczna. Gasi swietnie pragnienie w upalne dni.
Wspaniala jest zupa z maslanki, (znana w okregu poznanskim - polecam).
Pol l. maslanki zagotowac, dodajac troche smietany wymieszanej z lyzeczka maki i wlanej do gotujacej sie maslanki,
zupe nalezy caly czas mieszac.Posolic do smaku, dodac ziemniaki gotowane w obierkach, obrane, pokrojone w plasterki. Pycha. :) Regionalna nazwa - Polewka.

Szampan mleczny to napoj z mleka pasteryzowanego, odtluszczonego, poddanego fermentacji alkoholowej
poprzez dodanie drozdzy, cukru i ewentualnie dodatkow smakowych.

Za czasow PRL-u chetnie wprzez wielu robiony w domu. :D
przygotowac:
serwatka,(podgrzana do ok. 90 stopni) cukru 5%, drozdze winiarskie 1g/5l lub piekarnicze, rodzynki .
Ok. 2% całkowitej ilosci cukru skarmelizowac i dodac do goracej serwatki mieszajac.
Dodac pozostala czesc cukru. Po rozpuszczeniu serwatke odstawic do ostygniecia.
Przygotowac zaczyn drozdzowy. Ok. 150ml serwatki o temp. 25-30 stopni + 4 lyzeczki cukru + drozdze.
Odstawic na ok.1 godzinke. Po ostygnieciu serwatki np. w duzym garnku dodac zaczyn drozdzowy i odstawic na w temp pokojowej na ok. 8godz. Zlac do butelek pozostawiajac osad, dodajac 1-3 rodzynki na butelke. Odstawić w temp pokojowej na kolejne ok. 8godz.
Na koniec sprawdzic stopien przefermentowania,
(smakowo) i przeniesc butelki do lodowki (temp. ok. 6-8 stopni).
Super napoj na gorace dni. Zuzyc w przeciagu trzech dni od zrobienia.
Jest to jeden ze sposobow wykorzystania serwatki po zrobieniu serka.


Regionalne napoje mleczne - fermentacyjne, nie produkowane przemyslowo:

Hulanka wyrabiana w Karpatach wschodnich z mleka owczego lub krowiego

Zetyca W XIX wieku stosowana była jako środek leczacy drogi oddechowe.
U nie przyzwyczajonych do niej osob ma dzialanie przeczyszczajace.

Inn narody :
Gioddu (Sardynia), Leben (Syria, Egipt), Mazun (Armenia)- otrzymywany z mleka owczego, koziego lub baraniego, Kajmak (Bałkany), Taetmojölk (Kraje Skandynawskie), Sos-tej (węgierski) napoj otrzymywany z mleka owczego zaprawionego podpuszczka i koncentrowany przez wydzielenie czesci serwatki.
Imira
 

Re: Probiotyki, prebiotyki, symbiotyki

Postautor: Imira » 12 lut 2012, 16:18

Actimel.

ekkore (dodano 2008-09-27 19:35:48)
"O złym działaniu actimela przekonałam się na własnej skórze w tym roku. w zimie postanowiłam uodpornić rodzinkę - nawet nie zachęcona reklamami (bo to raczej nie działa na mnie) a opinią koleżanki, że jest rewelacyjny i jej dzieci, wcześniej chore co chwilę, po actimelu ozdrowiały. I fakt przez trzy miesiące korzystania nawet katar się nie przypętał. Ale na Wielkanoc nie było gdzie wstawić zapasu do lodówki (ciasta, mięsa). Nastąpił tydzień przerwy. Po tym tygodniu ja się tak rozchorowałam - przez tydzień nie miałam siły się podnieść z łóżka. Powiedziałam - nigdy więcej żadnego wspomagania odporności. Wolę odchorować, choćby i częściej, ale łagodniej, niż potem być taka "detką".
adres : http://www.wielkiezarcie.com/article49071.html

Proponuje przeczytac ten artykul, gdyz zamieszczony przeze mnie fragment,
jest wycinkiem komentarzy.
Imira
 


Wróć do Archiwum

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości