|
"Co za dużo to niezdrowo" - jak niektórzy mawiają.
Wraz z kilkoma osobami zauważyłem, że nowa moda na forum polegająca na min. umieszczaniu gifu z ninja w sposób znaczący wpłynęła na ogólną czytelność i przejrzystość forumezo.pl. Osoby z mniejszymi rozdzielczościami ekranu zmuszone są do znacznie dłuższego przewijania strony, łatwo też od tych animacji dostać oczopląsu i po prostu- pogubić się. Pamiętajmy, że forum czytają też osoby starsze i słabowidzące.
Drodzy forumowicze! Proszę wszystkich o spojrzenie na własny podpis i usunięcie zbędnych banerków / gifów. Niech Wasze podpisy będą krótsze, mniejsze. Proszę też wszystkich o usunięcie gifów z ninja i innych zajmujących sporo miejsca animacji, obrazków, itd.
W przypadku nie zastosowania się do prośby wraz z moderatorami będziemy upominać i prosić o zmniejszenie podpisów. Jeżeli to nie zadziała dokonam zmniejszenia osobiście a osoba taka może dostać ostrzeżenie lub w skrajnym przypadku- bana.
Jakiej wielkości ma być przykładowy podpis? Proszę spojrzeć na mój podpis i potraktować go jak miarkę. Ciągle mamy miejsce na grafikę, tekst, linki, ale wszystko zajmuje zdecydowanie mniej miejsca, nie rusza się, nie fika i nie skacze. Nie utrudnia przewijania forum i czytania długich wątków.
Czy można zamieszczać gify? Tak, ale proszę o umiar. Może być to niewielki gif, ale niech nie będzie to gigantyczny, ruszający się baner. Ustawcie sobie na próbę rozdzielczość 640x480 lub 800x600 (ciągle dużo osób, szczególnie ze starszymi komputerami, korzysta z takich rozdzielczości!) i uruchomcie nasze forum. Wygląda to nieciekawie, wszystko jest wielkie, rozlazłe, a nasz "piękny" gifowy baner z ninja ma teraz wielkość całego ekranu. I na ekranie cały czas nam coś skacze i się rusza. To wielkie utrudnienie dla wielu osób, dlatego proszę wszystkich o zastosowanie się do akcji "zmniejszamy podpisy".
Pozdrawiam serdecznie, administrator forumezo.pl