Anna Franklin w artykule „Nie mówcie na mnie Mabon” docieka, jak „Mabon”, stało się słowem określającym Równonoc Jesienną, kim właściwie jest Mabon i wyjaśnia, dlaczego ta nazwa jest dla Równonocy niestosowna. Więc kiedy najlepiej uczcić Mabon?
Nie mówcie na mnie Mabon
Nazwa „Mabon”, jako określenie neopogańskiego święta równonocy jesiennej (wraz z saksońskim terminem „Litha” dla przesilenia letniego) zostały wprowadzone w 1973 roku przez amerykańskiego czarownika i pisarza Aiden Kelly'ego (ur.1940). Na swoim blogu z dnia 21 września 2012 tłumaczy:
cdn - http://www.wiccanski-krag.com/mabon.html
KOŁO ROKU
• Strona 2 z 2 • 1, 2
Re: KOŁO ROKU
Nigdy nie marnuj czasu próbując wytłumaczyć kim jesteś ludziom, którzy postanowili Cię nie zrozumieć. - Dream Hampton
NIGDY NIE KŁAM KOMUŚ, KTO CI UFA I NIGDY NIE UFAJ KOMUŚ, KTO CIĘ OKŁAMAŁ
NIGDY NIE KŁAM KOMUŚ, KTO CI UFA I NIGDY NIE UFAJ KOMUŚ, KTO CIĘ OKŁAMAŁ
-
Nut - Moderator
- Podziękował : 529 razy
- Otrzymał podziękowań: 416 razy
- Droga życia: 0

Re: KOŁO ROKU
Bogowie kochani, ten artykuł może nie jest długi, ale strasznie mi nie wchodził przy tłumaczeniu ^^
Cieszę się, że jest podawany dalej, bo to bardzo fajny tekst (nawet jeśli mi sprawiał problemy).
Cieszę się, że jest podawany dalej, bo to bardzo fajny tekst (nawet jeśli mi sprawiał problemy).
- Sheila
- Podziękował : 0 raz
- Otrzymał podziękowań: 34 razy
- Droga życia: 1
• Strona 2 z 2 • 1, 2