Kuchnia Czarownicy

Kuchnia Czarownicy

Postautor: refleksja » 27 maja 2015, 19:49

Ciastka bakaliowe:
1/2 kostki masła
1/2 szklanki cukru
1 jajko
3/4 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki płatków owsianych błyskawicznych
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 tabliczka gorzkiej czekolady
-skórka pomarańczowa
1/2 szklanki migdałów
1/2 szklanki żurawiny suszonej
ja dosypuję jeszcze trochę wiórków kokosowych

sposób przygotowania:
Masło utrzeć z cukrem na gładką masę. Dodać jajko i dokładnie wymieszać. W drugiej misce wymieszać mąkę, płatki owsiane i proszek do pieczenia. Połączyć to z masą maślano-jajeczną. Czekoladę i migdały posiekać lub potłuc na drobne kawałki i dodać, wraz z żurawiną i skórką, do pozostałych składników. Nabierać ciasto łyżką, układać na papierze do pieczenia i formować płaskie okrągłe placki. Piec w temperaturze 175°C około 12-15 minut.
Awatar użytkownika
refleksja
 
Posty: 86
Rejestracja: 23 gru 2014, 07:44
Podziękował : 35 razy
Otrzymał podziękowań: 19 razy
Droga życia: 0

Re: Kuchnia Czarownicy

Postautor: Ankol18 » 21 kwie 2017, 17:17

Tarta z szynką, cebulą i serem


Składniki na ciasto:
- 250 g mąki
- 125 g masła
- jajko
- szczypta soli

Składniki na farsz:
- 3 jajka
- 2 żółte cebule
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 400 g 18% gęstej śmietany
- kilka plasterków szynki
- tarty ser żółty
- łyżeczka oregano i bazylii
- szczypta soli i pieprzu

Przygotowanie:
Na stolnicę wsypujemy szklankę mąki oraz dodajemy masło. Za pomocą noża siekamy masło na małe kawałki, łącząc je z mąką. Następnie dodajemy jajko, szczyptę soli i łącząc wszystkie składniki wyrabiamy ciasto. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na około 20 minut. Po tym czasie wyciągamy i wałkujemy. Foremkę smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą. Rozwałkowane ciasto przekładamy na foremkę. Wkładamy do piekarnika i pieczemy przez około 10 minut w temperaturze 200 stopni i wyciągamy.
Cebulę i szynkę kroimy w drobną kostkę i smażymy na patelni.
Do miski wlewamy śmietanę, dodajemy jajka, bazylię, oregano i mieszamy ze sobą trzepaczką.
Na ciasto wykładamy podsmażoną cebulę i szynkę, a następnie wylewamy przygotowany wcześniej sos z jajek i śmietany. Całość posypujemy tartym żółtym serem.
Pieczemy przez 35 minut w temperaturze 200 stopni.


Mniam, mniam, mniam! Robiłam pierwszy raz w życiu w zeszły wtorek i przepyszna wyszła. Polecam wypróbować :)
Najpiękniejsze chwile w życiu - nie można ich zaplanować, przychodzą same.
Awatar użytkownika
Ankol18
Forumowicz do entej
 
Posty: 3667
Rejestracja: 01 sie 2013, 16:41
Podziękował : 318 razy
Otrzymał podziękowań: 460 razy
Płeć: Kobieta
Znak zodiaku: Panna
Droga życia: 9

Re: Kuchnia Czarownicy

Postautor: Magus » 08 wrz 2018, 15:44

Czarownice, kochane czarodziejki, która zna przepis na kiszkę ziemniaczaną. Jadłem u teściowej niebo w gębie :lizus: jak to ugotować moja ślubna nie wie :gafa:
Człowiek, który nie przeszedł piekła swych namiętności, nigdy ich też nie przezwycięży. Zamieszkują one gdzieś w sąsiedztwie i nim się obejrzy, już wybucha płomień, który w okamgnieniu przenosi się na jego własne domostwo. Jeżeli ze zbyt wielu rzeczy się rezygnuje, zaniedbuje je i o nich niejako zapomina, powstaje niebezpieczeństwo, że to, czego zaniechaliśmy i cośmy zaniedbali, powróci ze zdwojoną siłą.

Carl Gustav Jung (z książki Wspomnienia, sny, myśli)
Awatar użytkownika
Magus
Niewymowny
 
Posty: 143
Rejestracja: 12 cze 2016, 21:20
Podziękował : 44 razy
Otrzymał podziękowań: 19 razy

Re: Kuchnia Czarownicy

Postautor: szakal165 » 08 wrz 2018, 16:04

kiszka ziemniaczana

Składniki:

3 kg ziemniaków,
300 g wędzonego boczku,
300 g słoniny,
3 cebule,
4 jajka,
ok. 4 m oczyszczonych wieprzowych jelit,
sól,
pieprz,
majeranek,
kilka ząbków czosnku.

słoninę pokrój w drobną kostkę i podsmaż. Skwarki oddziel od tłuszczu. Boczek i cebulę pokrój i usmaż na tłuszczu wytopionym ze słoniny. Ziemniaki zetrzyj na tartce o drobnych oczkach. Skwarki, boczek i cebulę dodaj do pulpy ziemniaczanej. W razie, gdyby masa była za rzadka, dodaj trochę mąki. Dodaj jajka, przeciśnięty przez praskę czosnek. Dopraw solą, pieprzem i majerankiem. Jelita opłucz z soli i namocz na 90 minut. Po tym czasie podziel je na kawałki o długości ok. 30 centymetrów. Z jednej strony zawiąż je na supełek. Za pomocą lejka o dużej średnicy napełniaj jelita do jednej trzeciej długości. Każdą napełnioną kiszkę zawiąż na końcu. Brytfannę lub duże naczynie żaroodporne wysmaruj tłuszczem. Układaj kiszki obok siebie, ponakłuwaj delikatnie w kilku miejscach i wstaw do piekarnika nagrzanego do 150 stopni. Piecz do zrumienia.

szakal165
Dopiero się rozkręcam
 
Posty: 390
Rejestracja: 10 paź 2010, 09:37
Podziękował : 80 razy
Otrzymał podziękowań: 55 razy
Płeć: Kobieta
Znak zodiaku: Rak
Droga życia: 1

Re: Kuchnia Czarownicy

Postautor: Magus » 14 wrz 2018, 16:06

:0vishenka: :buziak:
Tłuste, ciężkostrawne. Nic to. Niebo w gębie :lizus: Jakieś przepisy na podobne pychotki poproszę :0vishenka: Gdzie jak nie wśród Czarownic i Czarodziejek ich szukać. Piszcie śmiało. W razie czego Rapacholin czeka w pogotowiu. :zabawa:
Człowiek, który nie przeszedł piekła swych namiętności, nigdy ich też nie przezwycięży. Zamieszkują one gdzieś w sąsiedztwie i nim się obejrzy, już wybucha płomień, który w okamgnieniu przenosi się na jego własne domostwo. Jeżeli ze zbyt wielu rzeczy się rezygnuje, zaniedbuje je i o nich niejako zapomina, powstaje niebezpieczeństwo, że to, czego zaniechaliśmy i cośmy zaniedbali, powróci ze zdwojoną siłą.

Carl Gustav Jung (z książki Wspomnienia, sny, myśli)
Awatar użytkownika
Magus
Niewymowny
 
Posty: 143
Rejestracja: 12 cze 2016, 21:20
Podziękował : 44 razy
Otrzymał podziękowań: 19 razy


Wróć do Na każdy temat

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości

serwis laptopów serwis komputerowy informatyk Acer Apple Asus Dell Fujitsu HP, Compaq Lenovo MSI Packard Bell Prestigio Samsung Sony Toshiba LG eMachines naprawa tabletów Augustów Bielsk Podlaski Siemiatycze Hajnówka Suwałki Łapy Łomża Wasilków Wysokie Mazowieckie