Makaron i pieczywo pomogą ci schudnąć O_O

Makaron i pieczywo pomogą ci schudnąć O_O

Postautor: Elie » 03 cze 2012, 14:55

Każdy z nas spotkał się z opinią, że pieczywo i makarony nie sprzyjają odchudzaniu, a wręcz powodują przybieranie na wadze. Nie jest to do końca prawdą, gdyż odpowiednio skomponowana dieta, oparta na produktach mącznych, może nie tylko pomóc zrzucić zbędne kilogramy, ale także pozytywnie wpłynąć na nasze zdrowie.

Według prof. Małgorzaty Kozłowskiej-Wojciechowskiej z Instytutu Żywności i Żywienia to właśnie produkty zbożowe stanowią podstawę piramidy racjonalnego odżywiania. Warto więc uwzględnić w każdym posiłku przynajmniej niewielką porcję węglowodanów złożonych. Do nich zalicza się głównie skrobię, do której strawienia organizm potrzebuje więcej czasu, niż w przypadku spożycia produktów składających się z cukrów prostych.

Dzięki temu, że węglowodany złożone wchłaniane są dłużej, utrzymują stały poziom cukru we krwi. Po spożyciu produktów zbożowych dłużej jesteśmy syci i nie mamy ochoty na podjadanie między posiłkami. Te składniki odżywcze są doskonałym źródłem energii dla całego naszego organizmu.



Jak wiadomo produkty zbożowe to żywność powstała w procesie przetworzenia ziaren różnych zbóż, takich jak pszenica, żyto, jęczmień, owies, proso, gryka, kukurydza, czy też ryż. Do tego typu żywności należą różnego rodzaju pieczywa, makarony, kasze, mąki oraz płatki. Są one nie tylko źródłem węglowodanów złożonych, ale także skarbnicą witamin, minerałów, białka roślinnego oraz błonnika. Wartość odżywcza produktów zbożowych zależy przede wszystkim od jakości zebranych ziaren, a także od technologii stosowanej do ich uzyskania i obróbki.

Pełnoziarniste produkty zbożowe powstają z mąki razowej, którą otrzymuje się poprzez mielenie całego ziarna, łącznie z zewnętrzną okrywą nasion. Taką mąkę zwie się nieoczyszczoną i jest ona bardziej wartościowa, niż produkty z białej, oczyszczonej mąki. Zawiera bowiem więcej witamin (z grupy B, wit. E, kwas foliowy), składników mineralnych (głównie: wapnia, żelaza, potasu, magnezu i fosforu) oraz błonnika.

Wśród produktów mącznych najmniej przetworzonych wyróżnia się brązowy ryż, razowe pieczywo, pełnoziarnisty makaron oraz grube kasze. Z kolei produkty z wyższego stopnia przemiału są bielsze, kasza zaś drobniejsza (białe pieczywo, kajzerki, drobne kasze).
Warto wybierać nie tylko produkty mączne z pełnego przemiału, ale także o niskim indeksie glikemicznym. Należy do nich żywność, której wskaźnik (IG) jest mniejszy niż 55. Są to przede wszystkim surowe warzywa, orzechy, nasiona, pestki, siemię lniane, większość owoców, mleko, jogurty, kefiry, ser biały, nierozgotowane płatki pełnoziarniste, kasza gryczana, jęczmienna, spaghetti razowe, makaron al dente, ryż brązowy i dziki oraz chleb żytni.

Zdrowie & Fitness
https://www.youtube.com/watch?v=iOxzG3j ... ture=share

W życiu wszystko ma swoja cenę, musisz tylko rozważyć czy chcesz ją zapłacić.

Najważniejsze w życiu nie jest to,  co zdobędziesz,  ale to, w jaki sposób zdobywanie tego zmieniło i zbudowało ciebie.
Awatar użytkownika
Elie
Administrator
 
Posty: 31325
Rejestracja: 07 mar 2009, 03:00
Podziękował : 2149 razy
Otrzymał podziękowań: 2100 razy
Płeć: Kobieta
Znak zodiaku: Rak
Droga życia: 1

Re: Makaron i pieczywo pomogą ci schudnąć O_O

Postautor: Ewa F » 03 cze 2012, 18:07

Oooo,todla mnie dieta:) Kocham wszystko co mączne,mieso moze nie istnieć:)
"Są ludzie, którzy nie zauważają małego szczęścia, ponieważ daremnie czekają na duże"
Ewa F
 
Posty: 93
Rejestracja: 01 lut 2012, 16:13
Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz
Płeć: Kobieta
Droga życia: 33

Re: Makaron i pieczywo pomogą ci schudnąć O_O

Postautor: Elie » 03 cze 2012, 18:21

To możemy podać sobie rączki.U mnie w rodzinie, praktycznie wszyscy lubimy mączne potrawy.
Moja mama np, po najlepszym obiedzie, musiała zjeść kawałek chleba ,moja kuzynka ,to samo.
Ja przez długi okres czasu,mogłam nie jeść obiadu.Wystarczył mi chleb,kanapki.
Jedynie za ryżem nie przepadam.
Ale z chwilą kiedy pojawią się młode ziemniaki,nic nie istnieje,oczywiście tylko młode i obowiązkowo z koperkiem.
Z wiekiem troszeczkę mi się zmieniło na rzecz obiadów ale z przewagą warzyw. Mięsa nie muszę mieć.
https://www.youtube.com/watch?v=iOxzG3j ... ture=share

W życiu wszystko ma swoja cenę, musisz tylko rozważyć czy chcesz ją zapłacić.

Najważniejsze w życiu nie jest to,  co zdobędziesz,  ale to, w jaki sposób zdobywanie tego zmieniło i zbudowało ciebie.
Awatar użytkownika
Elie
Administrator
 
Posty: 31325
Rejestracja: 07 mar 2009, 03:00
Podziękował : 2149 razy
Otrzymał podziękowań: 2100 razy
Płeć: Kobieta
Znak zodiaku: Rak
Droga życia: 1

Re: Makaron i pieczywo pomogą ci schudnąć O_O

Postautor: onaion » 03 cze 2012, 19:54

ojej...ja juz nie wiem co myslec, za duzo tych teorii i czasem ciezko sie polapac..ja w sumie nie jadam chleba do wszystkiego, bo mieso z grila jem samo lub z warzywami, salatkami ...do zupy nie jadam chleba jak to niektorzy..ale dobre kanapki lubie, pierogi , kopytka.itp..mieso to mi troe obrzydloc, byl czas, ze mieso mi śmierdzialo i nie bylam w stanie go przelknac..od jakiegos czasu patrze na mięso jak na zabite zwierze i to mi troche utrudnia spozywaniu go,,jem nieduzo..nie wiem skad ta zmiana. ale cos sie zmienilo w mojej psychice pod tym wzgledem i sama nie rozumiem dlaczwego tak nagle
"Chcesz być szczęśliwym-pozwól, by inni byli z tobą szczęśliwi"
Awatar użytkownika
onaion
Pismak
 
Posty: 1981
Rejestracja: 29 lut 2012, 16:52
Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 1 raz
Płeć: Kobieta
Znak zodiaku: Ryby
Droga życia: 3

Re: Makaron i pieczywo pomogą ci schudnąć O_O

Postautor: Imira » 03 cze 2012, 20:20

Marto, :D
Twoja przemiana w zasadach odzywiania przebiega prawidlowo.
Nie znaczy wcale, ze nie wezmiesz miesa do ust, ale poddaj sie temu, jak kieruje Cie Twoj Organizm.
Jedno z najsluszniejszych zalozen : Chcesz - choc pomalu - tracic tkanke tluszczowa, nie jedz weglowodanow
(pieczywo, makarony, ziemniaki, nasiona straczkowe) z tluszczami ( miesko, kielbaska, pasztety,).
To tak ogolnie. Odnosnie potraw macznych, jesli jest to z umiarem - wszystko w porzadku.
Kazdy powinien jesc WSZYSTKO, jedynie spojrzec na to co z czym, kiedy i ile.
Imira
 

Re: Makaron i pieczywo pomogą ci schudnąć O_O

Postautor: Imira » 03 cze 2012, 21:22

Dosc czesto trafiam na artykuly prof. Małgorzaty Kozłowskiej-Wojciechowskiej z Instytutu Żywności i Żywienia,
nie moge sie przeciwstawiac autorytetowi profesorskiemu, bo jestem tylko szarym, zwyklym zuczkiem,
ale sporo zagadnien tam poruszanych jest dosc kontrowersyjnych.

Wiele artykulow jest pisanych ogolnikowo, nie przejrzyscie.
Podana informacja wielokroc wprowadza w blad.

Ewa F
Oooo,todla mnie dieta:) Kocham wszystko co mączne,mieso moze nie istnieć:)

Ellie
To możemy podać sobie rączki.U mnie w rodzinie, praktycznie wszyscy lubimy mączne potrawy.


Ewo, Ellie - nie dajcie sie zlapac w pulapke, i to bardzo niebezpieczna.
Ja tez uwielbiam potrawy maczne - kopytka, pierozki, kluski na parze, pieczywo ...
Staram sie jednak spozywac je "od swieta" ... raz na jakis czas ... to jest dieta na utuczenie. :( ;)
Powiem jedno - ludzie starsi powinni tych rzeczy jesc jak najmniej,
ludzie mlodzi, powinni sie ich wystrzegac, gdyz na ich podkladzie buduja sobie "kruche fundamenty "na starosc...


"Szkodliwosc" lub "Zdrowotnosc"
okreslonych pokarmów jest pochodną podazy, mody,i polityki !


Przedewszystkim - do kogo to dotrze ?
Osoby spozywajace biale pieczywo, sporzywaja przy tym spore ilosci wyrobow miesnych.
Malo kto zadowala sie bleczka z pomidorkiem, czy ogorkiem ...

Makaroniarzy nie przekonasz do umiaru w jedzeniu. To tak na pierwszy rzut.
Gdzie rozum, a gdzie logika ...
Taoistyczna praktyka – bigu, której przestrzeganie jest nieuniknionym warunkiem osiągnięcia długowieczności opiera się na przekonaniu, że pięć gatunków ziarna, a mianowicie ryż, proso, pszenica, owies, groch, to jednocześnie pożywienie Trzech Robaków (sanchong). Trzy Robaki to siły zła, które zmierzają do tego by skrócić życie człowieka, powodując różne choroby.


Wzgledem utrzymania stalego poziomu cukru we krwi
Warto więc uwzględnić w każdym posiłku przynajmniej niewielką porcję węglowodanów złożonych.


Po spożyciu produktów zbożowych dłużej jesteśmy syci i nie mamy ochoty na podjadanie między posiłkami.

Po spozyciu kromki ciemnego chleba z dobrze , po domowemu przygotowanym smalcem z cebulka jestesmy takze "dłużej syci i nie mamy ochoty na podjadanie między posiłkami."
Przy tym nie pooblepiamy sobie jelit .
Zamiast świeżutkiej bułeczki równie dobrze możesz zjeść słodkiego batonika.
Kawałek białego chleba to niewiele więcej niż 65 kalorii,
ale proste i szybko trawione węglowodany powodują,
że stężenie cukru we krwi rośnie zdecydowanie za szybko.


Jestem zdania ze weglowodany (proste)jako podstawa zywienia sa najwiekszym mitem nowoczesnej dietetyki.
Jesli juz, to takie, ktore maja niski indeks glikemiczny, i w rozsadnych ilosciach.

Oczywiscie inaczej przedstawia sie sprawa z weglowodanami zlozonymi.
Uznawane sa za najlepsze zrodlo energii dla organizmu.



Rzecz w tym, zebysmy rozpoznawac weglowodany proste - szkodliwe i weglowodany zlozone - wskazane.

Jeśli sięgamy po pożywienie już przetworzone, takie jak chleb czy makaron, (weglowodany proste)
wybierajmy wyroby pełnoziarniste, które zawierają więcej witamin i błonnika.

Wiele osob ma przerozne sensacje ukladu trawiennego - wielokroc nie podejzewaja przyczyny.
Stwierdzaja jedynie, ze po tym, czy po tym, zle sie czuja, ze nie moga tego jesc ...
Przyczyna jest prozaiczna - gluten zawarty w wielu produktch, ktore spozywamy ...

Gluten – bialko występujące w pszenicy, jeczmieniu, zycie, orkiszu, kamucie i owsie. Znalezc go mozna w pizzy, spaghetti, chlebie, ogolnie - makaronach, tortilli, bulkach i wiekszosci przetworzonej zywnosci.
( Ukryte źródła glutenu (zupy w proszku i instant, dresingi do sałatek, sosy, jak również szminki, pewne typy witamin, lekarstwa, znaczki i koperty, które musicie polizać, a nawet ciasolina Play-Doh - masa plastyczna przeznaczona dla dzieci, przypominająca plastelinę.).)


Zdrowe jelito cienkie jest wewnątrz mocno pofałdowane i bardzo gęsto wyłożone tzw. kosmkami (maleńkie wyrostki przypominające wyglądem frędzelki).
Duża ich ilość jest niezbędna, ponieważ właśnie przez kosmki jelitowe składniki odżywcze ze spożytego przez nas jedzenia przenikają do naczyń krwionośnych i wraz z krwią docierają do wszystkich komórek naszego organizmu.
Imira
 

Re: Makaron i pieczywo pomogą ci schudnąć O_O

Postautor: onaion » 03 cze 2012, 21:26

ja po makaronach jestem glodna 30 minut po zjedzeniu...a natomiast np po kaszach juz nie...choc lubie makaron to go unikam..
"Chcesz być szczęśliwym-pozwól, by inni byli z tobą szczęśliwi"
Awatar użytkownika
onaion
Pismak
 
Posty: 1981
Rejestracja: 29 lut 2012, 16:52
Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 1 raz
Płeć: Kobieta
Znak zodiaku: Ryby
Droga życia: 3

Re: Makaron i pieczywo pomogą ci schudnąć O_O

Postautor: Imira » 03 cze 2012, 21:53

Dlaczego tak sie dzieje? Tajemnica tkwi w rodzaju weglowodanow.

Oczyszczone produkty zbożowe, takie jak biały ryż, jasne pieczywo, drobne kasze (np. kasza manna, kasza krakowska), biały makaron, jak również ziemniaki purée, słodycze i napoje słodzone nie wymagają od organizmu wielkiego wysiłku przy trawieniu. Po takim posiłku pokarm zostaje szybko strawiony i wchłonięty do krwiobiegu. A my znów jesteśmy głodni, co sprawia, że sięgamy po kolejną przekąskę.


Po kaszach nie odczuwasz szybko glodu, poniewaz maja niski indeks glikemiczny.
(Sa dlugo trawione i wchlaniane)


Zrob experyment:
Zjedz na sniadanie platki kukurydziane z mlekiem, a następnego dnia zjedz platki owsiane z mlekiem.
Platki owsiane sa przez dlugi czas po zjedzeniu trawione, natomiast w godzine po zjedzeniu platkow kukurydzianych
mamy juz ochote na drugie sniadanie.

Nigdy nie najadaj sie do syta. Organizm, ktory czuje lekki niedosyt spala tkanke tluszczowa...

Indeks glikemiczny jest wazniejszy niz kalorie ...

Indeks glikemiczny (IG) jest miarą szybkości trawienia i wchłaniania danego pokarmu , a także jego zdolności do podwyższania poziomu glukozy we krwi. Im szybciej produkt ulega strawieniu, a jego składniki odżywcze wchłonięciu do krwi, tym wyższa jest wartość indeksu glikemicznego.


Idealnym rozwiązaniem jest połączenie w diecie produktów o niskim indeksie glikemicznym i niewielkiej zawartości tłuszczu. To jest nasz klucz do zdrowia.
W oparciu o taki klucz, produkty żywnościowe można podzielić na trzy grupy: czerwoną, żółtą i zieloną.


Grupa czerwona - produkty o wysokim indeksie glikemicznym i o dużej zawartości tłuszczu pochodzenia zwierzęcego, np.: cukier, słodycze, suszone owoce, produkty z białej mąki (białe pieczywo, kopytka, ciasta), melon, słodkie napoje, soki, tłuste mięsa, tłuste wędliny typu parówki, pasztet, pełnotłuste produkty mleczne;
Grupa żółta - produkty o średnim IG i umiarkowanej zawartości tłuszczy roślinnych, np.: morela, ananas świeży, kukurydza, chleb razowy, sosy na bazie oleju roślinnego, orzechy;
Grupa zielona - produkty o niskim IG i niskotłuszczowe, np.: większość warzyw i świeżych owoców, chleb pełnoziarnisty, makaron gotowany al dente, makaron razowy, ryż brązowy, ryż dziki, kasze gruboziarniste (gryczana, pęczak), chude mleko, biały, ser chudy, jogurt naturalny, chude mięsa i wszystkie ryby, soja;


Poniżej przedstawiamy praktyczne wskazówki, zgodne z zasadami indeksu glikemicznego. Postępując metodą małych kroczków możesz wprowadzić je od razu do swojego jadłospisu.
- Makaron gotuj al dente, tzn. na pół twardo.
- Ziemniaki jedz latem i wczesną jesienią, kiedy są młode. Staraj się unikać ziemniaków od późnej jesieni do wiosny. Najlepiej gotuj je w mundurkach.
- Warzywa gotuj na pół twardo.
- Zamiast piwa wypij lampkę czerwonego wina wytrawnego.
- Zamiast białego ryżu jedz ryż brązowy, dziki, basmanti, praboiled.
- Unikaj owoców takich, jak: melon, arbuz, daktyle, suszone owoce – mają wysoki indeks glikemiczny


Magda Wojciechowska
http://www.mojeorico.pl/lifestyle/czytaj_wiecej/28.html
Imira
 

Re: Makaron i pieczywo pomogą ci schudnąć O_O

Postautor: Ewa F » 04 cze 2012, 10:03

Najlepszym wykładnikiem tego jak sie odżywiamy,jest stan naszego zdrowia,naszych organów,naszego samopoczucia.
Jednemu zaszkodzi schabowy, innemu makaron z serem i cukrem,a jeszcze innemu "siądzie" na żołądku saładka z pomidorów.
Od dziecka nam wpajano,ze mleko jest dobe,ze sery białe też, bo wapno......Teraz piszą,ze są beee,ze to nie prawda,ze jajka podnoszą cholesterol ,potem pisza,ze jednak nie,ze nie podnoszą,ze sie pomylili......

Czytając to wszytko i stosujac sie do tego, człowiek by zwariował, i tylko czytał, analizował, co moze jeśc a czego nie. Jak dla mnie bez sensu. Gdy mam ochote na schabowego z kapusta i ziemniakami,ale to taką ochotę,ze az mi slinka kapie,to sobie go funduję. Gdy mam ochote na spagetii,to sobie robie. Zawsze wsłuchuję sie w swoje ciało i jem to, co sam organizm mi podpowiada,na co on ma ochotę.
Jak mam ochote na pół litra mleka,to je wypijam,a potem przez pare dni nie musze pić, bo mi organiz tego nie sygnalizuje. Białego pieczywa nie jem od 6 lat i nie dla tego,ze jest nie zdrowe,tylko dla tego,ze jest mi po nim niedobrze,ale czasem,raz na pare miesiecy poczuje ogromna ochotę na świeżą białą bułkę z masłem,białym serem i miodem i gdy ja zjem,nie jest mi niedobrze. Odżywiając sie w ten sposób,nie choruje,nigdy mnie nic nie boli,jestem zdrowa jak koń,mam ksiązkowe wyniki gdy robie co jakis czas kontrolne badania,waze od 20 lat 57-59 kg,chociaz wolala bym tak jak dawniej 55 bo w tedy idealnie sie czułam,a 59kg to stanowczo za duzo.

Najgorsze co mozna zrobic sobie samemu,to nakładać na siebie ograniczenia,które nas denerwuja,przytłaczają,psuja nam humor. Żyj tak,zebys czuł sie sam ze soba dobrze.
Oczywiscie nie oznacza to,ze jak mam ochote na pączka,to bezkarnie mam zjeść 5 szt,ale jeden na pewno nie zaszkodzi.
Ja jem bardzo zdrowo,nie dużo JEDYNYM MOIM KOSZMAREM SA SLODYCZE,i nad nimi nie moge zapanować :roll:
"Są ludzie, którzy nie zauważają małego szczęścia, ponieważ daremnie czekają na duże"
Ewa F
 
Posty: 93
Rejestracja: 01 lut 2012, 16:13
Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz
Płeć: Kobieta
Droga życia: 33

Re: Makaron i pieczywo pomogą ci schudnąć O_O

Postautor: Imira » 04 cze 2012, 11:55

Ewo, :D
Bardzo sluszne sa Twoje zalozenia.
Wszystko pod kierunkiem Twego Zdrowego Organizmu.
Organizm potrafi intuicyjnie nas inspirowac do tego co mamy jesc, a co nie - apetytem.
Ale jak zaznaczylas -
nie choruje,nigdy mnie nic nie boli,jestem zdrowa jak koń,mam ksiązkowe wyniki gdy robie co jakis czas kontrolne badania,waze od 20 lat 57-59 kg,

(Podejrzewam, ze nie przekroczylas jeszcze czterdziestki, jesli sie w jakis sposob myle, nie chce Cie obrazic)

W tym tkwi Twoja tajemnica - spozywasz wszystko, tak jak ja powyzej napisalam :
Kazdy powinien jesc WSZYSTKO, jedynie spojrzec na to co z czym, kiedy i ile.

Organizm potrzebuje Wszystkich skladnikow odzywczych.
Dlatego czesto zaznaczam :
*...poddaj sie temu, jak kieruje Cie Twoj Organizm. *
* Jestem calkowitym przeciwnikiem jakich kolwiek diet ... *

Piszac na te tematy, mam na wzgledzie - nie osoby zdrowe - lecz osoby z zaburzona przemiana materii ...
Staram sie pokazywac pewne punkty, na ktore warto zwrocic uwage.
Mam cicha nadzieje, ze byc moze komus w ten sposob pomoge poprawic stan zdrowia ...
Ciesze sie przeogromnie DLA CIEBIE, ze swietnie sobie radzisz, ze jestes zdrowa.
W informacjach medialnych wszelkiego typu, jest wprowadzony tak olbrzymi zamet, ze Ci, ktorzy nie maja pojecia w tym temacie, lub maja minimalne pojecie, co przeciez nie jest wymagane od kazdego - moga naprawde sie pogubic i ciezko przyplacic zdrowiem, poprzez calkowite wyjalowienie organizmu, poprzez rozregulowana gospodarke hormonalna, poprzez mase bledow dietetycznych.
Jesli sie jest zdrowym - wystarczy rozsadek i wschluchiwanie sie w samego siebie ... :D
Imira
 

Następna

Wróć do Archiwum

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości