Najbardziej szkodliwe produkty spożywcze

Re: Najbardziej szkodliwe produkty spożywcze

Postautor: Ankol18 » 28 wrz 2014, 19:40

Czytałam ostatnio, że w dzisiejszych czasach lepiej jest nawet uważać na sałatki w McDonaldzie, bo zamiast być zdrowe, okazuje się, że są bardziej tuczące od samych hamburgerów. Standardowy hamburger zawiera 9g tłuszczu, cheeseburger 13g, natomiast sałatka z kurczaka ma już 15g tłuszczu. Dodatkową porcję tłuszczu stanowić mogą sosy sałatkowe, które zawierają od 8-20g tłuszczu. Tak więc jedna porcja sałatki może zawierać równowartość tłuszczu, aż czterech zwykłych hamburgerów.
Najpiękniejsze chwile w życiu - nie można ich zaplanować, przychodzą same.
Awatar użytkownika
Ankol18
Forumowicz do entej
 
Posty: 3667
Rejestracja: 01 sie 2013, 16:41
Podziękował : 318 razy
Otrzymał podziękowań: 460 razy
Płeć: Kobieta
Znak zodiaku: Panna
Droga życia: 9

Re: Najbardziej szkodliwe produkty spożywcze

Postautor: Rossi » 29 wrz 2014, 08:42

Napoje energetyzujące typu Tiger

Nadmierna konsumpcja napojów energetyzujących może , niestety, skończyć się w szpitalu, ze względu na związane z zatruciem kofeiną działania niepożądane, takie jak uszkodzenie nerek i wątroby, zaburzenia rytmu serca, niewydolność oddechowa, zaburzenia neurologiczne oraz psychiatryczne, a w skrajnych przypadkach nawet zgon. Co więcej, substancje, zawarte w napojach energetyzujących, mogą wchodzić w niekorzystne reakcje z lekami, zażywanymi przez obciążonych internistycznie pacjentów. Mogą one również nasilać objawy innych schorzeń, takich jak np. nadciśnienie tętnicze. Jednak, jak na razie, największym problemem pozostaje alkohol i jego współdziałanie z kofeiną. Problem ten dotyczy nie tylko dorosłych, lecz także młodzieży, a coraz częściej także dzieci. W wielu krajach wielką popularnością cieszą się drinki, będące połączeniem alkoholu z napojem energetyzującym. Mieszanka ta może być bardzo niebezpieczna. Kofeina działa antagonistycznie w stosunku do sedacyjnego wpływu alkoholu, z tego względu nie czujemy się pijani, podczas gdy krytycyzm, funkcje motoryczne oraz czas reakcji nie są prawidłowe. To może prowadzić do błędnych decyzji i skłonności do zachowań ryzykownych, co może mieć tragiczny w skutkach finał . W świetle tych obserwacji niezwykle ciekawą wydaje się być praca, nawiązująca do relacji między regularnym spożywaniem napojów energetyzujących a skłonnością do uzależnienia od alkoholu.
"Nie warto rezygnować z marzeń , tylko dlatego że są one dalej niż na wyciągnięcie ręki.. Należy postawić sobie krzesło, skrzynie, drabinę a nawet skakać po nie.. Bo warto.
Awatar użytkownika
Rossi
Pismak
 
Posty: 1591
Rejestracja: 23 maja 2013, 16:22
Podziękował : 46 razy
Otrzymał podziękowań: 76 razy
Płeć: Kobieta
Znak zodiaku: Waga
Droga życia: 3

Re: Najbardziej szkodliwe produkty spożywcze

Postautor: Ankol18 » 29 wrz 2014, 15:15

W wielu krajach wielką popularnością cieszą się drinki, będące połączeniem alkoholu z napojem energetyzującym.


Uwielbiam!!! :D między innymi wódeczka z tigerem ei24slina
Wiem, że to niezdrowe, ale jakie pyszne. Wiem też ze nie wszystkim osobom podchodzi taka mieszanka, niektórzy krytykują pod względem smakowym. Słyszałam też o przypadku, znajomy mojej koleżanki pierwszy raz w życiu chciał spróbować drina z tigerem, po paru łykach zaczęło coś nie tak dziać sie w jego organizmie, okazało się, że jest jedną z osób, które takich mieszanek alkoholu i napojów energetyzujących nie przyjmują, umarł na miejscu.
Najpiękniejsze chwile w życiu - nie można ich zaplanować, przychodzą same.
Awatar użytkownika
Ankol18
Forumowicz do entej
 
Posty: 3667
Rejestracja: 01 sie 2013, 16:41
Podziękował : 318 razy
Otrzymał podziękowań: 460 razy
Płeć: Kobieta
Znak zodiaku: Panna
Droga życia: 9

Re: Najbardziej szkodliwe produkty spożywcze

Postautor: Rossi » 29 wrz 2014, 18:46

Ja nie mogę tych drinków pić. Kiedyś je lubiłam później dorobiłam zapalenia żołądka przez tigery właśnie ( byłam od nich uzależniona - jak nie wypiłam puszki w ciągu dnia to mnie głowa bolała tak ze się wytrzymać nie dało) gdy przestałam to pic to mam tylko chorobę refluksową której następstwem jest zgaga
"Nie warto rezygnować z marzeń , tylko dlatego że są one dalej niż na wyciągnięcie ręki.. Należy postawić sobie krzesło, skrzynie, drabinę a nawet skakać po nie.. Bo warto.
Awatar użytkownika
Rossi
Pismak
 
Posty: 1591
Rejestracja: 23 maja 2013, 16:22
Podziękował : 46 razy
Otrzymał podziękowań: 76 razy
Płeć: Kobieta
Znak zodiaku: Waga
Droga życia: 3

Re: Najbardziej szkodliwe produkty spożywcze

Postautor: Roksanaa » 02 cze 2015, 14:50

Serki topione – czy te sprzedawane w plastikowych pojemnikach, w zafoliowanych plasterkach czy postaci trójkącików – tak bardzo lubiane przez nasze pociechy, to jedna wielka dawka chemii i szkodliwych substancji.
Serki topione zawierają w sobie szkodliwe konserwanty przeciwdziałające pleśniom i grzybom: sorbinian sodu (E201)i sorbinian potasu (E202) – które mogą wywoływać alergie, a według niektórych danych są rakotwórcze. Ponadto zatrzymują wodę w organizmie i spalanie tłuszczów, powodując ociężałość ciała.
Serki zawierają fosforany, które wchodząc w kontakt z wapnem powodują jego ubytki i prowadzą do osteoporozy i innych chorób.
Zawierają nizynę, czyli naturalny antybiotyk powstały z fermentacji bakterii kwasu mlekowego (w niektórych krajach zakazany) oraz silnie rakotwórczy, zwłaszcza w efekcie smażenia, azotan sodu.
Niektóre serki wzbogaca się o szkodliwe tłuszcze utwardzone (zawierające szkodliwe izomery trans) które podnoszą stężenie złego cholesterolu i zwiększają ryzyko zawału serca.
Serki topione są też bardzo kaloryczne. W 100 g. takiego serka jest aż 30 g tłuszczu oraz ok. 300 kcal.
"Niektórzy ludzie pojawiają się w naszym życiu i szybko odchodzą.
Niektórzy zostają przez chwilę i zostawiają ślad w naszych sercach, a
my już nigdy, przenigdy nie jesteśmy tacy sami"

A niektórym należy dać porządnego kopa w ... żeby szybciej zniknęli z pola widzenia.
Awatar użytkownika
Roksanaa
Wróżka
 
Posty: 231
Rejestracja: 07 maja 2015, 11:22
Podziękował : 58 razy
Otrzymał podziękowań: 87 razy
Droga życia: 0

Re: Najbardziej szkodliwe produkty spożywcze

Postautor: Ankol18 » 02 cze 2015, 20:15

Nie wiem czy wiecie, ale serki topione są produkowane z sera żółtego, który został wcześniej w jakiś sposób uszkodzony mechanicznie. Następnie jest on przetapiany i pod wpływem kwasów zamiania się w półprodukt, do którego dodane zostaje jeszcze sporo chemii, zanim powstanie gotowy produkt.
Najpiękniejsze chwile w życiu - nie można ich zaplanować, przychodzą same.
Awatar użytkownika
Ankol18
Forumowicz do entej
 
Posty: 3667
Rejestracja: 01 sie 2013, 16:41
Podziękował : 318 razy
Otrzymał podziękowań: 460 razy
Płeć: Kobieta
Znak zodiaku: Panna
Droga życia: 9

Re: Najbardziej szkodliwe produkty spożywcze

Postautor: Gosik » 18 wrz 2015, 18:59

bardzo polecam wam wykłady Pana Jerzego Zięby, z wielu innych tez źródeł wiadomo też, że nie tyjemy od tłuszczu - one są nam baaardzo potrzebne, byle nie trans, tyjemy od cukru, jednego z najbardziej szkodliwych produktów, warto wiedzieć, że zwykłe jedzenie składa się z cukrów, skrobia, węglowodany to też cukry, rafinowana mąka też zachowuje się jak cukier i to od nich tyjemy, bo zwyczajnie zjadamy ich za dużo i często produkty przetworzone, jestem tego żywym przykładem. Zawsze miałam tendencję do tycia, a teraz na zdrowej diecie mam niską wagę, która się utrzymuję na dobrym poziomie, a wcinam tłuszczów dużo - zajadam masło łyżeczką (margaryny są bardzo niezdrowe, bo zawierają utwardzone tłuszcze, w USA uchwalili już zakaz sprzedaży margaryn, ale nie wiem od kiedy), często smażę na smalcu, często zajadam olej kokosowy, podam może ciekawą wzmiankę związana z cukrem:
Insulinooporność a naurodegeneracja, w tym stany zapalne, problemy z pamięcią, koncentracją iid
(„Jak pokonać Alzheimera” lej.med.Russel L.Blaylock)
Krótki wstęp i ciekawostki:
Źródłem energii dla nas są: glukoza, tłuszcze i białka, tłuszcz służy jako główne alternatywne źródło energii, kiedy opada poziom glukozy we krwi.
Węglowodany to cukry: glukoza, fruktoza i galaktoza w dowolnych kombinacjach.
Cukier biały czyli sacharoza to pół na pół fruktoza i glukoza.
Laktoza to cukier mleczny, składa się pół na pół z glukozy i galaktozy.
Skrobia zbudowana jest z długich łańcuchów glukozy (rafinowana skrobia znajdująca się np. w białej mące, pozbawiona otrębów i błonnika zachowuje się tak samo jak cukier)
Kiedy jadamy posiłki bogate w węglowodany, zwłaszcza proste a brakuje w nich błonnika, białka i tłuszczu mogą spowodować gwałtowny wzrost glukozy we krwi.
Glukoza trafia bezpośrednio do krwi i stamtąd do komórek za pomocą hormonu insuliny wydzielanej za pomocą trzustki, natomiast fruktoza i galaktoza trafiają do wątroby, gdzie sa przemieniane na glukozę i dopiero wtedy trafiają do krwi, a stamtąd do komórek. Bez insuliny glukoza, która jest źródłem energii nie trafi do komórek.
O co chodzi z tym cukrem:
Jeśli jemy za dużo cukrów, mamy nadwyżkę glukozy we krwi, z początku trzustka wydziela więcej insuliny, aby przetransportować ja do komórek, ale z czasem komórki stają się odporne lub obojętne na jej nadmierne działanie i dlatego potrzebne jest nam jeszcze więcej insuliny, o ile trzustka zdoła je wyprodukować. Z czasem trzustka nie nadąży, do komórek nie trafi glukoza i nie dostarczy nam energii, komórka obumiera, bo nie ma paliwa – nie ma paliwa w komórkach, nie ma energii i w nas. Wraz ze wzrostem oporności, zwiększa się poziom cukru we krwi, im większy poziom cukru we krwi, tym większa insulinooporność. We krwi krąży wtedy dużo glukozy i trafia tym samym też do mózgu, gdzie nie trafia już insulina, ponieważ im więcej jest insuliny w ciele, tym bardziej zamyka się bariera krew-mózg i jej nie przepuszcza do mózgu. Czyli wysoki poziom insuliny we krwi prowadzi do niskiego poziomu insuliny w mózgu. Komórki mózgowe obumierają, ponieważ glukoza nie wchłonie się do komórek. A co się dzieje z glukozą, która tam krąży? Wiąże się z białkami i tłuszczami tworząc szkodliwe substancje prowadząc do stanów zapalnych, glikacji, oksydacji, przyczyniające się do chorób neurodegeneracyjnych (oprócz tego np. w chorobie Alzheimera czy Parkinsona istnieją też takie czynniki jak stres oksydacyjny i zniszczenia powodowane przez wolne rodniki, kumulacja AGE). I tak się dzieje, że chroniczna insulinooporność prowadzi do uszkodzenia nerwów, czego objawem może być ból, mrowienie, drętwienie rąk, ramion, stóp, nóg.
Poziom cukru:
- Idealny poziom glukozy na czczo to 75-90 ml/dl (4,2-5,0 mmol/l)
- poziom powyżej 90 mg/dl (5,0 mmol/l) na czczo oznacza insulinooporność
- większość osób doświadcza głodu ok wartości 65 mg/dl
- przeciętnie poziom cukru nie powinien wzrosnąć powyżej 139 mg/dl (7,7 mmol/l) po posiłku
- poziom 101-125 (5,6 – 6,9) to stan przed cukrzycowy a powyżej to cukrzyca – to poziomy umowne

Natomiast jeśli chodzi o cholesterol to nie należy go zbijać, statyny są dla nas zabójcze a cholesterol potrzebny, nasz mózg składa się głównie z cholesterolu, wykład Zięby: , w książce o Alzheimerze też o tym pisze
Gosik
 
Posty: 23
Rejestracja: 18 wrz 2015, 16:44
Podziękował : 2 razy
Otrzymał podziękowań: 5 razy
Droga życia: 0

Poprzednia

Wróć do Dieta & zdrowie

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości