O roślinach przedłużających życie

O roślinach przedłużających życie

Postautor: Elzbieta » 30 sie 2015, 00:00

Kurkuma – złoty sekret Indii

ObrazekObrazek

Kurkuma jest starożytną przyprawą pochodzącą z Azji Południowo-Wschodniej, używaną od pradawnych czasów jako barwnik i przyprawa. Uprawiana jest głównie w Bengalu, Chinach, Tajwanie, na Sri Lance, Jawie, w Peru, Australii i zachodnich Indiach. Jest ona nadal używana w rytuałach religii hinduskiej oraz jako barwnik do świętych szat, dzięki temu że nie jest syntetyczna lecz naturalna oraz tania. Kurkuma w rzeczywistości jest jedną z najtańszych przypraw. Choć podobnie jak szafran, używana jest do barwienia, w kuchni nie powinno się mylić tych dwóch przypraw. Wykorzystanie kurkumy sięga 4000 lat wstecz, do kultury wedyjskiej w Indiach, kiedy to została użyta jako przyprawa kulinarna, a także miała pewne znaczenie religijne. Jej nazwa wywodzi się od łacińskiego słowa terra merita, nawiązującego do koloru ziemi, zawierającej pigment mineralny. W wielu językach kurkuma nazywana jest żółtym korzeniem.

korzen kurkumyOpis kurkumy
Kurkuma jest kłączem lub podziemną łodygą rośliny podobnej do imbiru. Zazwyczaj dostępna jest mielona w postaci jasno-żółtego proszku. Cała kurkuma jest bulwiastym kłączem, posiadającym szorstką skórkę o budowie segmentowej. Kłącze jest żółtawo-brązowe, z pomarańczowym wnętrzem, które po zmieleniu daje kolor żółty. Główne kłącze mierzy od 2,5 do 7 cm długości, średnicy 2.5 cm, z której odgałęziają się mniejsze odrosty. (fot. korzeń kurkumy)

Bukiet: ziemisty i lekko cierpki
Smak: aromatyczny i ciepły smak z nutką goryczy
Skala ostrości: 3

Przygotowanie i przechowywanie kurkumy
Kurkuma wykorzystywana jest w postaci zmielonej. Proszek ten zachowuje swoje właściwości barwiące nieskończenie długo, jednak jego smak wietrzeje z biegiem czasu, należy zatem kupować ją z umiarem. Kurkumę należy przechowywać w opakowaniach hermetycznych z dala od promieni słonecznych.

Zastosowanie kulinarne kurkumy
Zastosowanie kurkumy jest szerokie na Wschodzie i Bliskim Wschodzie jako przyprawa i barwnik. W Indiach dodawana jest do słodkich potraw, nadając charakterystyczną cierpką nutkę smaku. Oprócz jej szerokiego zastosowania w kuchni marokańskiej do przyprawiania mięs, zwłaszcza jagnięciny oraz dań z warzyw, jest składnikiem mieszanki curry oraz dań curry. Stosowana jest jako dodatek do rybnej curry prawdopodobnie dlatego, ponieważ niweluje nieprzyjemny zapach ryby. Jeśli chodzi o mieszankę curry, jest jej głównym składnikiem, zapewniającym charakterystyczny żółty kolor.

Opis rośliny oraz uprawa kurkumy
Ta tropikalna bylina powiązana jest z imbirem (z rodziny Zingibaraceae). Dorasta do 60-100 cm. Posiada długie, jasno zielone przypominające liście lilii, które otaczają stożkowe klastry jasnożółtawych kwiatów. Kurkuma rośnie w tropikach i sub tropikach. Wymaga gorącego i wilgotnego klimatu i dosyć lekkiej, przepuszczalnej gleby. Rozmnaża się przez podział kłącza. Korzenie są gotowane, suszone przez ponad tydzień, a ich twardawa skórka jest często szlifowana przed sprzedażą.

Obrazek

.przyprawowy.pl













Kurkuma – przyprawa nadająca mieszance curry jej niemal fluorescencyjny, żółty kolor, jest tradycyjnym składnikiem kuchni azjatyckiej. Jest dodawana zarówno do dań mięsnych, jak i wegetariańskich. Potrawy z użyciem tego ostrego dodatku są coraz bardziej popularne, ale nie każdy pewnie wie że owe przepisy mogą być również receptą na…zdrowie i długowieczność.

Dieta ma niesamowicie duży wpływ na rozwój chorób z kręgu cywilizacyjnych – nadciśnienia, cukrzycy, chorób serca… Oraz tych, których sama nazwa wzbudza w nas drżenie – nowotworów. Zmiana nawyków żywieniowych mogłaby doprowadzić do spadku zachorowalności na raka o 40%. Na nieszczęście dla nas to właśnie zachodnia dieta, bogata w tłuszcze trans, cukry proste i o niewielkiej zawartości błonnika jest uważana za najbardziej szkodliwą. Nie jest to odkryciem nowym – o podobnych obserwacjach świadczą zapiski o charakterze medycznym, ale też religijnym i świeckim pochodzące sprzed tysięcy lat. A tyle, ile jest na świecie kultur, tyle jest różnych kuchni. Dzięki temu każda podróż w odległe regiony jest pełna odkryć kulinarnych, nowych smaków i aromatów. Jednak te różnice mają odbicie również w statystykach, które obrazują częstość występowania chorób nierozerwalnie związanych ze stylem życia.

Przykładowo wśród Hindusów rak prostaty jest nowotworem prawie nieznanym. Występuje zaledwie u 10/100 000 osób w populacji w krajach Azjatyckich, a w Europie Zachodniej – aż u 120/100 000, czyli 12 razy częściej. Podobnie wygląda przypadek raka żołądka, który w Indiach jest znacznie rzadszą przypadłością niż w krajach rozwiniętych. Jednak kiedy ci decydują się na emigrację w nasze rejony, przyjmując zachodnie zwyczaje, rak prostaty zaczyna się u nich pojawiać znamiennie częściej. Wraz z postępującym rozwojem miast w Azji, zwiększa się też częstość występowania raka piersi, na którego rozpowszechnienie środowisko życia ma niemały wpływ. Zatem nie jest tak, że przed chorobą mieszkańców Indii chronią wyłącznie ich geny – miejsce życia, pracy, oraz nawyki żywieniowe są niezmiernie ważne. Hindusi ową niską zachorowalność na niektóre nowotwory zawdzięczają tradycji medycyny ajurwedyjskiej, w której stosuje się 700 różnych roślin oraz przypraw, mających polepszyć stan zdrowia. Wiele z nich stało się przedmiotem badań, m.in. kumin, chili, ziarna roślin oraz właśnie… kurkuma.

Kurkuma jest przyprawą pozyskiwaną z ostryżu długiego (Curcumae longae), rośliny dziko występującej w Indiach, i podlegającej uprawie w krajach o klimacie tropikalnym. Jego kłącze, po wysuszeniu, służy również jako surowiec do uzyskiwania ekstraktów roślinnych o dużej zawartości olejków eterycznych, czemu zawdzięcza swój zapach. Kurkuma to nic innego jak właśnie wysuszona bulwa tej rośliny. Pod względem chemicznym jej aktywne substancję są mieszaniną kurkuminoidów, z których największe znaczenie ma substancja zwana kurkuminą. Ta posiada silne własności przeciwzapalne i przeciwwolnorodnikowe, ale też jak dowodzą ostatnie badanie – również przeciwnowotworowe.

Stan zapalny w naszym organizmie w normalnych warunkach jest jego odpowiedzią na infekcję lub uszkodzenie. W ten sposób możemy zwalczać bakterie i wirusy, które bez tej obrony, jak łatwo się domyślić, doprowadziłyby nasz organizm do śmierci. Jednak inną kwestią jest przewlekły stan zapalny, który sam przez się działa wyniszczająco, acz wolno, na nasze organy. To „mechanizm napędowy” odpowiedzialny za powstawanie miażdżycy, chorób stawów, chorób mózgu (tzw. „neurodegeneracyjnych” jak choroba Parkinsona czy Alzheimera) i licznych innych schorzeń. Nie jest jedynym z czynników wiodących do rozwoju tych chorób, jednak stłumienie stanu zapalnego umożliwia spowolnienie postępu choroby. Leki stosowane w tym celu nie są doskonałe, dlatego naukowcy zaczęli intensywnie zgłębiać przeciwzapalne właściwości niektórych naturalnych środków. I całkiem słusznie.

Kurkumina okazuje się być tak potężną substancją, tak jak niektóre leki przeciwzapalne (np. celekoksyb). Zawdzięcza to swojemu oddziaływaniu z wieloma szlakami o skomplikowanych nazwach, które odpowiedzialne są za rozwój tego stanu (cyklooksygenazy 2- COX-2, indukowanej syntetazy tlenku azotu – iNOS, szlaku NF-KB). Hamuje również migrację komórek zapalnych, oraz uwalnianie przez nich substancji (cytokin), które wzmagają stan zapalny jeszcze bardziej. Aby nie wchodzić w szczegóły jeszcze głębiej, zapamiętaj – kurkuma działa na poziomie molekularnym – tak, jak „zwykłe” środki farmakologiczne. Tylko że… nie posiada ich skutków ubocznych.

Drugim atutem tej substancji jest jej działanie antyoksydacyjne. Oksydacja to proces utleniania, w trakcie którego powstają wyjątkowo aktywne wolne rodniki. Te ochoczo wchodzą w reakcję ze wszystkim co stanie na ich drodze – białkami, składnikami błon komórkowych, oraz naszym DNA, przyczyniając się do takich procesów jak starzenie się, czy rozwój nowotworów. Antyoksydanty mają więc niezmiernie ważne zadanie – unieszkodliwienie owych reaktywnych form tlenu, czyli wolnych rodników. Ale kurkumina potrafi znacznie więcej – zwiększa siłę działania naszych wewnętrznych enzymów, które z nimi walczą. Tak więc działanie kurkumy odbywa się na 2 płaszczyznach – poza własnymi właściwościami obronnymi, wzmaga naturalne siły naszego organizmu.

Jakie jest praktyczne zastosowanie tych właściwości? W przypadku chorób serca, dzięki ochronnemu działaniu na śródbłonek naczyń krwionośnych, umożliwia prawidłową regulację ciśnienia tętniczego krwi, jego krzepnięcia i innych czynników. Zaburzenia tych procesów przyczyniają się do rozwoju miażdżycy czy formowania skrzepów, które wędrują w naczyniach i upośledzają przepływ krwi, co powoduje zawały serca, innych narządów czy udary mózgu. Stężony ekstrakt z kurkumy jest w tym równie skuteczny co jeden z leków stosowanych w chorobach serca – Atorvastatyna. A u osób już cierpiących na chorobę wieńcową? Pacjenci przed operacją wszczepienia by-passów, którym podawano kurkuminoidy w ilości 4g/na dzień przed i po operacji, mieli wybitnie mniejsze ryzyko przeżycia zawału w tym okresie – aż o 65%.

W przypadku choroby Alzheimera, w jej rozwoju biorą udział 2 istotne procesy. To przewlekły stan zapalny, oraz formowanie złogów nierozpuszczalnego białka β-amyloidu. O wpływie kurkuminy na ten pierwszy już wiemy. Natomiast okazuje się, że potrafi również rozpuszczać złogi powstałe w mózgu, i wspomagać ich usuwanie przez makrofagi. Czy kurkumina będzie mogła więc nie tylko hamować postęp zwyrodnienia mózgu, a nawet go cofać? Wciąż wymaga to przeprowadzenia wielu badań.

W chorobach zapalnych i zwyrodnieniowych stawów podstawą leczenia są właśnie środki działające przeciwzapalnie. Wydaje się zatem logiczne, że pacjenci cierpiący z ich powodu odczuwają ulgę przy przyjmowaniu ekstraktów kurkumy. Przy tym kurkumina jest tańsza od tradycyjnych farmaceutyków, a wedle niektórych badań – równie skuteczna. Choć dotąd były prowadzone na niewielką skalę, zdecydowanie zasługują na uwagę.

Skoro zaś kurkuma może chronić nas przed chorobami serca, mózgu czy zwyrodnieniami stawów, które w pewnym wieku dotkną każdego z nas, nie dziwi więc, iż może być postrzegana jako „eliksir długowieczności”. Stała się więc składnikiem licznych suplementów diety. Dlaczego w takiej formie? Przyjmowanie jej w postaci samej przyprawy nie wystarcza do wywołania efektów – kurkumina bardzo słabo się wchłania w jelicie, więc jej stężenie jest zwyczajnie zbyt małe. Można je zwiększyć dodając do potraw tłuszczu (w których jest ona rozpuszczalna), a także pieprzu, który wzmaga jej absorpcję, jednak i to jest niewystarczające, by dostarczyć naszemu ciału odpowiednią dawkę z samych potraw. Zatem w eksperymentach stosuje się stężone jej ekstrakty. Jednak fakt, iż ta substancja z trudem pokonuje barierę, jaką stanowi ściana jelit wiąże się jednocześnie z jej dużym atutem. Doniesienia naukowe wskazują na to, że kurkumina nie tylko zapobiega rakowi okrężnicy, ale też może cofać zmiany przedrakowe. Taka „terapia antyrakowa” obejmuje przyjmowanie ekstraktu zawierającego 4g kurkuminoidów dziennie przez okres miesiąca. Dzięki takiemu leczeniu, wśród osób ze zmianami przedrakowymi w jelicie grubym (które mogą, lecz nie muszą po pewnym czasie przerodzić się w nowotwór) ich liczba zmniejszyła się o 40%.

Badania wykazują też, że kurkuma jest obiecującym lekiem przeciwnowotworowym. Decydują o tym jej atuty – nie tylko w kwestii samego działania antyrakowego. Tak jak w przypadku innych naturalnych leków nie można odmówić jej 2 zalet – jest tania, i nie wywołuje, przynajmniej w dotąd prowadzonych badaniach, poważnych skutków ubocznych. A w kwestii samych nowotworów? Hamuje wiele szlaków, związanych ze wzrostem guza, zdolnością jego komórek do przetrwania, szerzenia się (drogą przerzutów), oraz tworzenia nowych naczyń odżywiających guz (tzw. „angiogeneza”). Dotąd badano pod tym kątem między innymi raka prostaty, trzustki oraz płuc, komórki białaczki i jednego z nowotworów oczu wieku dziecięcego – retinoblastoma. Nie ma jednak wpływu na zdrowe komórki naszego ciała – z nieznanych powodów komórki guza znacznie silniej wchłaniają tą substancję, a to, co czyni je zdolnymi do ciągłego wzrostu i szerzenia spustoszenia w naszym organizmie (aktywacja szlaków prozapalnych jak NF-KB czy brak mechanizmów usuwających wolne rodniki) sprawia właśnie, że są bardziej wrażliwe na jej działanie. Badania na zwierzętach ujawniły ponadto że zapobiega też powstawaniu nowotworów, po ekspozycji na chemikalia związane z karcynogenezą. Natura więc oferuje nam niezwykły dar, który z jednej strony może potencjalnie leczyć nowotwory, zapobiegać im, i cofać zmiany, które mogą się weń przekształcić.

Do innych udowodnionych działań kurkumy należy też działanie przeciwdepresyjne (o sile równej lekowi Prozac), oraz polepszanie funkcji mózgu (poprzez wzrost stężenia BDNF, odpowiednika „hormonu wzrostu” dla mózgu, który stymuluje rozwój neuronów). Zmniejsza też ujemne skutki przewlekłego stresu na nasz układ nerwowy. Aby cieszyć się pełnią jej właściwości warto stosować te suplementy, które obok samej kurkumy zawierają piperynę (lub bioperynę – odnajdywane w naturze w czarnym pieprzu), dzięki czemu zwiększa się jej wchłanianie – nawet 2 000 razy. Lecz nawet jeśli nie jesteś zaś zwolennikiem takich dodatków, z pewnością docenisz jej walory jako intrygującej, orientalnej przyprawy.

ŹRÓDŁA:

Sinha R, Anderson DE, McDonald SS, Greenwald P.Cancer risk and diet in India. J Postgrad Med. 2003 Jul-Sep;49(3):222-8.
Horie S. Chemoprevention of prostate cancer: soy isoflavones and curcumin. Korean J Urol. 2012 Oct;53(10):665-72.
Jurenka JS.Anti-inflammatory properties of curcumin, a major constituent of Curcuma longa: a review of preclinical and clinical research. Altern Med Rev. 2009 Jun;14(2):141-53.
Takada Y, Bhardwaj A, Potdar P, Aggarwal BB.Nonsteroidal anti-inflammatory agents differ in their ability to suppress NF-kappaB activation, inhibition of expression of cyclooxygenase-2 and cyclin D1, and abrogation of tumor cell proliferation. Oncogene. 2004 Dec 9;23(57):9247-58.
Menon VP, Sudheer AR. Antioxidant and anti-inflammatory properties of curcumin. Adv Exp Med Biol. 2007;595:105-25.
Agarwal, Rakhi, Sudhir K. Goel, and Jai Raj Behari. Detoxification and antioxidant effects of curcumin in rats experimentally exposed to mercury.Journal of Applied Toxicology 30.5 (2010): 457-468.
Usharani P, Mateen AA, Naidu MU, Raju YS, Chandra N.
Effect of NCB-02, atorvastatin and placebo on endothelial function, oxidative stress and inflammatory markers in patients with type 2 diabetes mellitus: a randomized, parallel-group, placebo-controlled, 8-week study. Drugs R D. 2008;9(4):243-50.
Wongcharoen W, Jai-Aue S, Phrommintikul A, Nawarawong W, Woragidpoonpol S, Tepsuwan T, Sukonthasarn A, Apaijai N, Chattipakorn N. Effects of curcuminoids on frequency of acute myocardial infarction after coronary artery bypass grafting. Am J Cardiol. 2012 Jul 1;110(1):40-4.
Zhang L1, Fiala M, Cashman J, Sayre J, Espinosa A, Mahanian M, Zaghi J, Badmaev V, Graves MC, Bernard G, Rosenthal M.
Curcuminoids enhance amyloid-beta uptake by macrophages of Alzheimer’s disease patients. J Alzheimers Dis. 2006 Sep;10(1):1-7.
Belcaro G, Cesarone MR, Dugall M, Pellegrini L, Ledda A, Grossi MG, Togni S, Appendino G. Product-evaluation registry of Meriva®, a curcumin-phosphatidylcholine complex, for the complementary management of osteoarthritis. Panminerva Med. 2010 Jun;52(2 Suppl 1):55-62.
Chandran B, Goel A. A randomized, pilot study to assess the efficacy and safety of curcumin in patients with active rheumatoid arthritis. Phytother Res. 2012 Nov;26(11):1719-25.
Carroll, Robert E., et al. „Phase IIa clinical trial of curcumin for the prevention of colorectal neoplasia.” Cancer Prevention Research 4.3 (2011): 354-364.
Jayaraj Ravindran, Sahdeo Prasad, Bharat B. Aggarwal. Curcumin and Cancer Cells: How Many Ways Can Curry Kill Tumor Cells Selectively? AAPS J. 2009 Sep; 11(3): 495–510.
Huang MT, Wang ZY, Georgiadis CA, Laskin JD, Conney AH. Inhibitory effects of curcumin on tumor initiation by benzo[a]pyrene and 7,12-dimethylbenz[a]anthracene. Carcinogenesis. 1992 Nov;13(11):2183-6.
Xu Y, Ku B, Tie L, Yao H, Jiang W, Ma X, Li X.Curcumin reverses the effects of chronic stress on behavior, the HPA axis, BDNF expression and phosphorylation of CREB. Brain Res. 2006 Nov 29;1122(1):56-64. Epub 2006 Oct 3.
Sanmukhani J, Satodia V, Trivedi J, Patel T, Tiwari D, Panchal B, Goel A, Tripathi CB.
Efficacy and safety of curcumin in major depressive disorder: a randomized controlled trial. Phytother Res. 2014 Apr;28(4):579-85.
10 Proven Health Benefits of Turmeric and Curcumin. http://authoritynutrition.com/top-10-ev ... -turmeric/
W życiu wszystko ma swoja cenę, musisz tylko rozważyć czy chcesz ją zapłacić.
Najważniejsze w życiu nie jest to,  co zdobędziesz,  ale to, w jaki sposób zdobywanie tego zmieniło i zbudowało ciebie.
Awatar użytkownika
Elzbieta
Administrator
 
Posty: 31570
Rejestracja: 07 mar 2009, 03:00
Podziękował : 2209 razy
Otrzymał podziękowań: 2178 razy
Płeć: Kobieta
Znak zodiaku: Rak
Droga życia: 1

Wróć do Ogólnie o medycynie naturalnej

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości