Olejek herbaciany

Olejek herbaciany

Postautor: szamka » 24 sie 2015, 13:59

Drzewo herbaciane

Obrazek


Drzewo herbaciane występuje bardzo rzadko, można go znaleźć w Indiach, Australii, Nowej i Południowej Walii.
Do produkcji kadzideł wykorzystuje się liście drzewa herbacianego.
Jest to zapach, który możemy stosować do wspomagania leczenia wielu chorób. Drzewo herbaciane niewątpliwie uważane jest za jeden z najcenniejszych darów Boga, jaki pojawił się na ziemi.
Zapach jego, czy to w postaci kadzideł czy olejku ( bardziej znany ), jest nieoceniony.
Już na początku XX wieku badania wykazały, że z powodzeniem stosować go można w wielu chorobach.
Zapach ten jest silnie odkażający, antywirusowy, przeciwgrzybiczny.
Kadzidełka o zapachu drzewa herbacianego zaleca się stosować przy takich chorobach jak; astma, bóle gardła, bóle zębów, choroby skóry ( łojotok, łuszczyca, wypryski, czyraki, liszaje, łupież, grzybica ), ospa wietrzna, nieżyt pluc, katar, grypa, przeziębienie, zapalenie zatok.
Wskazane jest odymianie kadzidłem o tym zapachu miejsc na ciele, gdzie występują krosty, kurzajki i brodawki.
Zapach kadzideł drzewa herbacianego chroni przed ukąszeniem owadów.
Jest bardzo dobrym środkiem odstraszającym owady.

Olejek herbaciany
Najbardziej popularny i dostępny, jest olejek herbaciany.Przyjemnie pachnie, działa przeciwbakteryjnie, korzystnie wpływa na gojenie się ran oraz delikatnie znieczula.

Jak pozyskiwany jest olejek herbaciany?

Olejek eteryczny z drzewa herbacianego Melaleuca alternifolia otrzymywany jest z liści drzewa występującego w Australii. Nazwa olejku nie ma nic wspólnego z herbatą, a określenie te zostało nadane przez Kapitana Cooka, który na wzór Aborygenów używał jego liści do parzenia napoju zastępującego herbatę .

Dobroczynne działanie liści tego drzewa wykorzystywane było również przez Aborygenów do dezynfekcji i leczenia ran. W okresie II Wojny Światowej olejek herbaciany stanowił wyposażenie apteczki żołnierzy. W dzisiejszych czasach drzewo to jest uprawiane na szeroką skalę, ze względu na duże zainteresowanie olejkiem eterycznym pozyskiwanym z tego surowca, który zawiera ponad 90 związków aktywnych.

Olejek herbaciany pozyskiwany jest w procesie destylacji z parą wodną świeżych liści i gałązek drzewa herbacianego. Charakteryzuje go świeży, ziołowy zapach oraz bezbarwny lub jasnożółty kolor.

Do otrzymywania olejku eterycznego wykorzystuje się również dwa inne gatunki: Melaleuca linariifolia Smith i Melaleuca dissitiflora Mueller, ale tylko pod warunkiem, że zawierają ponad 30% terpinen-4-olu w olejku eterycznym.

Olejek eteryczny wykazuje zarówno działanie przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze jak i przeciwwirusowe. Głównym związkiem aktywnym występującym w olejku jest 4-terpineol, który wykazuje działanie antyseptyczne (29-45%).W jego skład wchodzą również: γ-terpinen (12-23%), α-terpinen (8-11%), α-terpineol (2-7%) oraz monoterpeny, takie jak 1,8-cyneol (2-16%), p-cymen (1-12%), α-pinen (2-5%) i limonen (1-6%) [1,3]. Według standardu australijskiego olejek herbaciany nie może zawierać mniej niż 30% terpinen-4-olu oraz nie więcej niż 15% 1,8-cineolu. Związane jest to z tym, że 1,8-cyneol może podrażniać skórę, natomiast terpinen-4-ol to związek o silnym działaniu przeciwdrobnoustrojowym [4,5].

Zastosowanie

Olejek eteryczny stosowany jest w preparatach do oczyszczania skóry, normalizując pracę gruczołów łojowych. Działa ściągająco i regenerująco na skórę twarzy. W postaci toniku czyści, odświeża i skutecznie pozbawia skórę twarzy zanieczyszczeń, nie powodując przy tym jej wysuszania.

Szerokie spektrum mikrobiologiczne sprawia, że stosowany jest do leczenia trądziku, łojotoku i łupieżu. Zaleca się stosowanie olejku w postaci nierozcieńczonej do leczenia trądziku na plecach, natomiast do twarzy w postaci rozcieńczonej.

Systematyczne stosowanie olejku z drzewa herbacianego może pomóc w leczeniu wielu dolegliwości. Wspomaga walkę z przeziębieniem, dlatego zalecany jest w okresie jesienno-zimowym, w którym łatwo o infekcję. Zaleca się go również w przypadku opryszczki, która bardzo często pojawia się w wyniku przeziębienia.

Działa szczególnie skutecznie na bakterie Gram dodatnie i Gram ujemnie, będące przyczyną infekcji w okresie jesienno-zimowym. Dlatego stosowanie inhalacji z wykorzystaniem tego olejku poleca się w chorobach górnych dróg oddechowych, zapaleniu zatok oraz przy powracającym kaszlu.

Olejek herbaciany wykazuje działanie przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze, dlatego stosowany jest w stanach zapalnych dziąseł [6]. Olejek ten znalazł zastosowanie w dermatologii. Wspomaga on leczenie grzybic stóp i paznokci oraz zapobiega poceniu się stóp oraz pękaniu skóry na piętach.

Olejek wspomaga zmniejszanie obrzęków wywołanych ukąszeniem owadów. W tym celu zaleca się smarowanie ukąszonego miejsca olejkiem, do momentu ustąpienia objawów. Można go również wykorzystać do leczenia wszawicy, poprzez dodanie kilku jego kropel do szamponu.

Wykazuje działanie przeciwbólowe i przeciwświądowe, przyspiesza procesy regeneracji i zapobiega zakażeniom. Polecany jest do leczenia odleżyn i odmrożeń. Okłady z tego olejku łagodzą bóle reumatyczne i bóle mięśni. Olejek herbaciany wykazuje również działanie cytotoksyczne na komórki nowotworowe wątroby [8] oraz immunotropowe .

Olejek eteryczny działa niszcząco na roztocza kurzu domowego, a stosowany miejscowo działa antytoksycznie na jad pająków australijskich.

W jakich produktach wykorzystywany jest olejek z drzewa herbacianego?

Olejek eteryczny znajduje szerokie zastosowanie w produktach do kąpieli – mydła w płynie, żele do kąpieli, w pastach do zębów oraz w płynach do płukania ust, jak również w kosmetykach do ciała i twarzy. Stanowi składnik szamponów do włosów przetłuszczających się i do usuwania łupieżu oraz jako emulsja na oparzenia i rany.

Jest to jeden z niewielu olejków, które mogą być stosowane bez rozcieńczenia.Olejek z drzewa herbacianego to apteczka w butelce, którą warto posiadać.

http://magia-natury.pl/
Awatar użytkownika
szamka
Dopiero się rozkręcam
 
Posty: 350
Rejestracja: 03 wrz 2014, 08:16
Podziękował : 76 razy
Otrzymał podziękowań: 58 razy
Płeć: Kobieta
Znak zodiaku: Skorpion
Droga życia: 8

Wróć do Świece, kadzidła, olejki

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość