Pogotowie kulinarne Imirki *))

Pogotowie kulinarne Imirki *))

Postautor: Imira » 10 wrz 2012, 12:36

Obrazek

Dostalam wlasny "apartament" na Forum yahoo
Mysle, ze lepiej by bylo, gdyby to byl "Kacik Imirki" - bo ksiazki kucharskiej raczej nie mam ochoty prowadzic ...
OK, niezaleznie od wszystkiego ... Uwazam, ze Ellie dobrze zrobila, ze moze bedzie mniej niedomowien,
ze nie ten temat, nie te wskazowki, nie to, nie tamto ... :usmiech:
Jesli bedziecie miec pytania bezposrednio do mnie, mysle, ze to bedzie dobre miejsce...
Postaram sie zawsze "ugotowac" dobra odpowiedz. 5f221c1d03e23
Ellie - jesli masz jakies wskazowki, ktorych powinnam sie trzymac, prosze - napisz mi.
Dziekuje :pat:
Imira
 

Pogotowie kulinarne Imirki :)

Postautor: Elie » 10 wrz 2012, 12:44

KUCHNIA IMIRKO- PORADY KULINARNE :idea: :idea: :idea:
W życiu wszystko ma swoja cenę, musisz tylko rozważyć czy chcesz ją zapłacić.
Najważniejsze w życiu nie jest to,  co zdobędziesz,  ale to, w jaki sposób zdobywanie tego zmieniło i zbudowało ciebie.
Awatar użytkownika
Elie
Administrator
 
Posty: 31411
Rejestracja: 07 mar 2009, 03:00
Podziękował : 2187 razy
Otrzymał podziękowań: 2132 razy
Płeć: Kobieta
Znak zodiaku: Rak
Droga życia: 1

Re: Pogotowie kulinarne Imirki *))

Postautor: Imira » 10 wrz 2012, 12:59

OJ :zalamany: :placze:

Jeszcze cos-niecos - Obrazek

Obrazek
Imira
 

Re: Pogotowie kulinarne Imirki *))

Postautor: Lidka. » 10 wrz 2012, 13:12

Imirko, gratuluję własnego kącika na forum :) love_dance
Lidka.
Niewymowny
 
Posty: 151
Rejestracja: 18 lip 2012, 13:16
Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz

Re: Pogotowie kulinarne Imirki *))

Postautor: Elie » 10 wrz 2012, 13:20

Lidka. pisze:Imirko, gratuluję własnego kącika na forum :) love_dance


Jeśli można, poproszę wszelkie info o soli, czyli właściwości, zastosowanie, działanie na organizm, ale także zastosowanie "magiczne".

viewtopic.php?f=385&t=35785
Proszę, tu masz o soli.
Ten temat, jak wyraznie zaznaczyłam ma byc o kuchni Imirki- zna tysiące wspaniałych przepisów.
Pytania dotyczące magii czy właściwości takich czy innych,proszę zadawać w odpowiednich tematach.
Pięknie pozdrawiam :)
W życiu wszystko ma swoja cenę, musisz tylko rozważyć czy chcesz ją zapłacić.
Najważniejsze w życiu nie jest to,  co zdobędziesz,  ale to, w jaki sposób zdobywanie tego zmieniło i zbudowało ciebie.
Awatar użytkownika
Elie
Administrator
 
Posty: 31411
Rejestracja: 07 mar 2009, 03:00
Podziękował : 2187 razy
Otrzymał podziękowań: 2132 razy
Płeć: Kobieta
Znak zodiaku: Rak
Droga życia: 1

Re: Pogotowie kulinarne Imirki *))

Postautor: Lidka. » 10 wrz 2012, 13:24

Oj, to przepraszam w takim razie. Moje pytanko w poprzednim poście można wykasować.
Lidka.
Niewymowny
 
Posty: 151
Rejestracja: 18 lip 2012, 13:16
Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz

Re: Pogotowie kulinarne Imirki *))

Postautor: Imira » 10 wrz 2012, 13:31

Sliczne DZIEKI za Gratulacje

********* :dziekuje: *******

" Zamowienie " przyjete, :D
postaram sie jak najpredzej, lecz dzis mam "wypad" do przyjaciol ... ;)
Imira
 

Re: Pogotowie kulinarne Imirki *))

Postautor: grazyna1956 » 28 lut 2013, 09:51

Jej wysokość borówka

Trudno jej nie lubić. Wyjątkowa harmonia słodyczy i orzeźwiającej, lekko kwaskowatej nutki naprawdę zachwyca.

Borówka amerykańska jest cenna ze względu na spore ilości witamin A C i E. W połączeniu z antocyjanami, doskonale wpływającymi na kondycję wzroku, potrafi skutecznie rozprawiać się z nadmiarem wolnych rodników. Nasz organizm zyskuje lepszą przemianę materii czy mniej „złego” cholesterolu we krwi. Jeszcze na początku XX wieku borówka wysoka rosła wyłącznie jako dziki krzew Ameryki Północnej. To najmłodsza roślina sadownicza. W Polsce jest znana zaledwie od kilkunastu lat.

Na letnie przyjęcie

Weź na ciasto: 5 jajek (ogrzanych do temperatury pokojowej), 130 g cukru pudru, czubatą łyżkę mąki ziemniaczanej, płaską łyżeczkę proszku do pieczenia, 120 g mąki, odrobinę masła i bułki tartej (do tortownicy), cytrynowy likier do nasączenia; na krem: opakowanie serka waniliowego homogenizowanego, 370 g serka mascarpone, pół szklanki cukru pudru, waniliowy cukier do smaku, półtorej szklanki świeżych owoców (maliny, borówki, jagody), 2 listki żelatyny; do dekoracji: 3 szklanki borówki amerykańskiej.
Jajka zmiksuj z cukrem na puszysty kogel-mogel. Mąkę pszenną przesiej przez sito, wymieszaj z mąką ziemniaczaną i proszkiem. Dodaj do jajek, wymieszaj. Niedużą tortownicę lekko posmaruj masłem i posyp bułką tartą. Wlej do niej ciasto. Piecz w 170 stopniach około 40 min. Wystudź, zajmij się kremem.
Wyjęte z lodówki serki zmiksuj z cukrem, cukrem waniliowym i dobrze rozpuszczoną żelatyną (w niewielkiej ilości wody). Wymieszaj i dodaj lekko zmiksowane owoce. Biszkopt przekrój na 2–3 blaty. Każdy nasącz likierem cytrynowym i przełóż kremem. Ciasto posmaruj kremem również z wierzchu i bogato udekoruj świeżymi borówkami. Całość wstaw do lodówki na kilka godzin. Podawaj lekko schłodzone.

Szybki obiad owocowy

Weź: 200 g białego sera, 2–3 ugotowane wcześniej i wystudzone ziemniaki, duże jajko, około ¾ szklanki mąki, szczyptę soli, pół szklanki śmietany 18-proc., 2–3 szklanki świeżych borówek amerykańskich, cukier brązowy wymieszany z cynamonem do posypania (ilość wedle uznania).
Ser i ziemniaki przeciśnij przez praskę, dodaj sól, wbij jajko i dosypując powoli mąkę, zagnieć ciasto. Na posypanej mąką stolnicy utwórz z ciasta wałeczek i pokrój go na nieduże kluseczki. Wrzucaj na lekko osolony wrzątek i gotuj 2–3 minuty (od momentu wypłynięcia klusek). Wyjmuj łyżką cedzakową, nakładaj do głębokich talerzy. Posyp owocami, polej śmietaną i posyp brązowym cukrem z cynamonem.
grazyna1956
 


Wróć do Archiwum

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości