Strona 1 z 1

Oleje

Post: 22 lut 2014, 20:47
autor: Forest Lady
Oleje to ciekłe tłuszcze ( trójglicerydy ) zawierające znaczne ilości nienasyconych kwasów tłuszczowych. Najczęsciej otrzymuje sie je z owoców roslin oleistych, ryb i ssakow morskich. W kosmetyce sa czesto stosowane jako cenne składniki fazy tłuszczowej kremów, emulsji, mleczek itp. Mają wplyw na konsystencje wyrobów, ich wlasciwosci uzytkowe i efekt uzyskany na skórze. W przemyśle kosmetycznym uzywa sie olejów roslinnych ze wzgledu na ich wlasciwosci biokosmetyczne, jak równiez jako bazy pozwalajacej za ich posrednictwem podawac inne substancje czynne. Z tego powodu stawia sie im bardzo wysokie wymagania dotyczace stopnia czystosci i zachowywania reżimu technologicznego.
Oleje pokrywaja skóre zewnetrznie cienka warstwa chroniaca ja przed utrata wody i obnizeniem elastycznosci skóry, niektóre wplywaja na zalagodzenie stanow zapalnych skory.

OLEJ ARACHIDOWY:jest otrzymywany z orzachy podziemnej, znanej powrzechnie jako orzeszki ziemne lub fistaszki. Olej ten jest trwaly, zawiera witamine E i jest bogaty w nienasycone kwasy tluszczowe. Bardzo dobrze natluszcza skore, wykazuje niewielkie dzialanie promieniochlonne. Stanowi cenny skladnik różnych preparatow emulsyjnych.

OLEJ AWOKADO nalezy do najcenniejszych olejow kosmetycznych. Otrzymuje sie go przez tloczenie z suszonego miaższu. Dzięki swym wlasciwosciom regenerujacym i lagodzacym, w pewnym stopniu promieniochronnym, przy jednoczesnym doskonalym wnikaniu w skore, olej awokado jest stosowany w kosmetykach do pielegnacji skory starzejacej sie, suchej, sklonnej do luszczenia oraz w roznego rodzaju lekach dermatologicznych.

OLEJ EUKALIPTUSOWY jest otrzymywany metoda destylacji z lisci eukaliptusa i ulistnionych gałazek z para wodna. Zawiera on cineol i pinen. Ma dzialanie wybitnie aseptyczne i z tego wzgledu stosuje sie go w: w preparatach do higieny jamy ustnej, preparatach do kąpieli, w kosmetykach do golenia i dezodorantow oraz w przemysle perfumeryjnym. Jest dosc skutecznym domowym srodkiem na opryszczke i zwalczajacym wszy.

OLEJEK KRZEWU HERBACIANEGO pochodzacy z Australii uzyskuje sie z lisci. Ma on dzialanie przeciwbakteryjne na wiele gatunkow bakterii, a takze przeciwgrzybicze i aseptyczne, skuteczny w zwalczaniu pierwotniakow. Olejek ten stosuje sie w leczeniu schorzen dermatologicznych-lekko i srednio ciezkich postaciach tradzika i grzybicach skóry. W kosmetyce olejek krzewu herbacianego ma zastosowanie aromaterapeutyczne, do leczenia lupiezu i grzybic skóry głowy. Jest takze uzywany w preparatach przeznaczonych do cery problematycznej i młodzienczej, w preparatach do opalania, dezodorantach i szampinach.

OLEJ ROKITNIKOWYstosowany zewnetrznie dziala stymulujaco i normalizujaco na procesy rozwoju tkanek, dzieki czemu przyspiesza ich odnowe. Dzięki zawartosci tokoferolu wskazuje dzialanie przeciwrodnikowe, przeciwzapalne i kojace. Olej ten jest doskonalym srodkiem w leczeniu oparzen i uszkodzen skory wywolanych dzialaniem promieni slonecznych i rentgenowskich oraz chemikaliow. Jest stosowany w stanach zapalnych zarowno skóry, jak i błon sluzowych oraz przy leczeniu trudno gojacych sie ran, w kosmetyce naturalnej- w maseczkach, okladach na skore i wlosy przesuszone.